Állati társasok

Kedvenc ovis játékaink

Miért fontosak a társasjátékok? A játékok a gyerekek életének mozgatóelemei, fantáziájuk segítségével bármit könnyedén tudnak szimbólumként alkalmazni. Így lehet a gesztenye fizetőeszköz, vagy a vonalzó repülő. A játékok fejlesztik a gyerekek asszociációs készségét, logikáját, szélesítik az ismeretkörét, ezáltal fejlesztik a szókincsét, a gondolkodását.

Navratil Dominika ajánlóját olvasod.

tovább...

Mi van a depresszió és önsebzés mögött?

Interjú Ferenczy Dávid kutatóval Az osztály vesztese című könyv kapcsán

Az osztály vesztese című könyvünk kapcsán a bullyingról, bántalmazásról kérdeztük Ferenczy Dávidot, aki az ELTE PPK pszichológia szakán végzett, sok érzékenyítő tréninget látott, jelenleg pedig a Pszinapszis munkatársa. Az interjúból megtudhatod, mi a csipkelődés határa, hol indul a bántalmazás, hogyan lehet megelőzni és kezelni, valamint, hogy milyen kutatások és módszerek születtek azért, hogy biztonságos csoportokban élhessünk.

tovább...

Egy komolyságot megkövetelő téma

Jónina Leósdottir: Halálkomoly, ford. Dunajcsik Mátyás

A szorongás, a depresszió, az öngyilkosság mind komplex fogalom, rengeteg kiváltó okkal, megélési móddal és végkimenettel. Adott egy trauma, amit egy személy olyan mélyen él meg, olyan nyomot hagy az elméjében, hogy kiürülnek az érzelmei, lényegében egy apatikus állapot marad meg, semmi más nincs, csak üresség. Ez egy olyan mentális teher, amit egy ember huzamosabb ideig képtelen egyedül cipelni, egyszer bele fog törni, ha nincs egy közeli személy, vagy egy szakember, aki meghallgatja, rátereli a kijutás sztrádájára, és fogja a kezét, amíg végigsétál rajta. - Olvassátok Orbán Bence kritikáját a könyvről!

tovább...

"A mozgás a gyermek legtermészetesebb megnyilvánulási formája"

Interjú Varga Norbert mozgásfejlesztővel

Ha valakik, a Mocorgós fiúk tudják, hogyan kell játékosan fejleszteni a gyerekeket. Aki ismeri a programjaikat, egy életre megjegyezte magának Kalimpát, az esetlen, csupa szív bábfiút. A foglalkozás során felcsendülő dal örökre belemászik a gyerekek fülébe, arról már nem is beszélve, milyen ügyesen ragadják meg az ovisok fantáziáját, és egy játékos mese keretében milyen profizmussal fejlesztik a mozgásukat. 

Varga Norbert, a Mocorgó programok lelkes gyógytornásza számos kérdésünkre válaszolt a mozgásfejlődéssel kapcsolatban. Kattints az interjúnkra, és olvasd el, hogyan lehet mesésen felkészülni az iskolára.

tovább...

Pokolbéli séták, monológok

Kritika Az Irodalom visszavág 2.-ről

Nényei Pál Az irodalom visszavág című könyvsorozatának második kötete (A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig) akár kocsmai nagymonológként is felfogható – hiszen a kávéházak, kocsmák, sörkertek remek beszélgetések, viták helyszínei lehetnek. A világot is meg lehetne váltani bennük, ha az lehetséges volna. De mert még senkinek nem sikerült (a hivatásosoknak sem), maradjunk annyiban: szerencsések azok a diákok, akiknek Nényei a tanáruk...

tovább...

Kirakók a fa alá

Családi puzzle

A kirakózás sok mindenre jó. Egy jó puzzle társaságában játék a tanulás. Fejleszti a koncentráció, a finom motorika, és az ábrázolás felismerését (ami előkészíti a betűtanulást) a kicsik esetében, a nagyok pedig  csiszolhatják a türelmüket, kreativitásukat, sőt az ismereteiket is fejleszthetik, most meg is mutatjuk, hogy hogyan!

tovább...

Az Ész és a Szerelem vonzásában...

Kamaszkritika a Szerelemre castingolváról

Az emberek egy része a szappanopera szót meghallva elszörnyülködik, mások pedig egyenesen "függők", falják a műfaj termékeit. Szirmay Ágnes könyve egy nagyon furfangosan megírt alkotás. Témája fordulatos, ember-(kamasz)közeli, olvasása könnyed, azt is mondhatnánk "szappanopera a szappanoperában". Fiataloknak és felnőtteknek is nagyszerű olvasmány lehet, mely gördülékenysége ellenére nagyon összetett valóságot mutat be. Népszerűsége az én korosztályom számára abban rejlik, hogy hozzánk, rólunk szól. - Kamaszkritika

tovább...

Ismerd meg önmagad, és erős leszel!

Győri Bori-Szamarasz Vera: Nézd, ez én vagyok!, ill. Dániel András, Csimota, 2016

Mostanában elég sok szó esik az iskolai/óvodai kirekesztésről erőszakról. Elemezzük, töprengünk a megoldáson, küzdünk, menekülünk. Nyilván nagyon szeretnénk, ha a gyerekünk sem tettes, sem áldozat nem lenne. De hát a suliban tölti egész napját, nem látunk bele se az idejébe, se a fejébe, nem tudjuk megvédeni. Ez a könyv segíteni fog!

tovább...

Íme a legszebb képeskönyvek

17 csodálatos könyv, amit ismerned kell

Szeretnél valami szép és izgalmas könyvet karácsonyra? Ebben a szemlében kicsiknek, sulisoknak egyaránt találsz szuper ismeretterjesztő, mesés és regényes újdonságokat. A karácsony, az állatok, mentőjárművek, hercegnők, lovagok, tündérek, baglyok, az agyament felnőttek, a tesók, a robotok, a bérház és a böngészők mind megihlették a kortárs gyerekkönyvek szerzőit...

tovább...

Sütihasználati beállítások