Zseblámpás Könyvkihívás

Meghosszabítva szeptember 30-ig!

Ha a te gyereked is imád olvasni, vagy szeretnéd, ha megszeretné, akkor jó helyen jársz. Annyira népszerű volt a tavalyi olvasós kihívásunk, hogy nem volt kérdés: idén nyáron is indítunk egyet. Ebben a cikkben megismerheted a kihívásban szereplő könyveket, feladatlapokat találsz hozzájuk, melyeket a kihívás oldalára tölthetsz majd fel. Olvass tovább a részletekért!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Az olvasás közösségi élmény, a könyvekről beszélgetni, gondolkodni együtt is lehet!

Ha lehetőséged van az olvasottakról másokkal együtt elmerengeni, rengeteg plusz ötlettel, tapasztalattal gazdagodhatsz, megismerheted mások gondolatritmusát, érzelemvilágát, egy igazi közösség tagja lehetsz és megtapasztalhatod az irodalom csalafinta természetét, ami megannyi értelmezési lehetőséget kínál olvasóinak. Mindezen felül közösségben olvasni nemcsak élmény, hanem motiváció, amivel a fiatalok szórakozva rutinosabbá válhatnak egy egész regény elolvasásában és befogadásában.

Ezért idén nyáron a Zseblámpás Könyvkihívással szeretnénk a gyerekeknek igazi irodalmi élményeket szerezni. A Zseblámpás könyvek azoknak a 7-10 éves gyerekeknek szólnak, akik számára a Most én olvasok!-könyvek már túl egyszerűek, egy vaskos Abszolút könyv viszont még túl nagy kihívás volna. A Zseblámpás könyvek tökéletesek arra, hogy a kisiskolások megtapasztalják az első egyedül végigolvasott regény élményét, és nyitottá váljanak az összetetteb történetek iránt. Csupa-csupa fordulatos, szórakoztató és letehetetlen könyv vár benneteket!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Az ebben a cikkben bemutatunk nektek egy igazi nyári válogatást a Zseblámpás könyvek közül, és mindegyikhez kapcsolódni fog egy letölthető pdf is egy részlettel és néhány kérdéssel.

Töltsétek le a számotokra legszimpatikusabbat, vagy akár mindegyiket! A könnyebb olvasás kedvéért nyomtassátok ki, töltsétek ki, küldjétek be a válaszokat beszkennelve, lefotózva vagy bármilyen egyéb formátumban a Nyári Könyvkihívás oldalán keresztül.

Ha szeretnétek, a kihívás facebook eseményéhez is töltsétek fel a bejegyzések közé az inspiráló könyvnapló egy részletét külön posztban.

Beszélgessünk közösen ezekről a szuper könyvekről!

A kihívásban szereplő sorozatról, a Zseblámpás könyvekről ITT minden további infót megtalálsz.

A beküldési határidő 2023. szeptember 30.

A pályázók közül szeptember elején 3 szerencsés nyertest sorsolunk, akik egy 5 könyvből álló ajándékcsomaggal tehetik még izgalmasabbá az iskolakezdést!

Most pedig ismerd meg a válogatásban szereplő Zseblámpás könyveket és a feladatokat!

Evi, Nick és a csibés nyár

evi_nick_es_a_csibes_nyar_1000.jpegAnna Woltz neve valószínűleg ismerősen cseng mindenkinek, aki keresett már ifjúsági könyvet Pagony boltban. Az Abszolút könyvek és a Tilos az Á könyvek között is találkozhattál a regényeivel. Most a Zseblámpás korosztály is megismerheti.

Ha könnyed, nyári olvasmányt keresel állatokról, barátságról és egy megmentett esküvőről, akkor az Evi, Nick és a csibés nyár tökéletes választás lesz a számodra.

Ha pedig egy olyan ifjúsági regényt szeretnél a kisiskolásod kezébe adni, ami finoman rávilágít az új anyukák és apukák jelentette változásokra, ha egy olyan könyvet keresel, ami észrevétlenül érzékenyít ebben a témában, nos, akkor az Evi, Nick és a csibés nyárral nem lőhetsz mellé.

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Kockacukor lovassuli - Töpörtyű, a póni

kockacukor_lovassuli_toportyu_a_poni_borito_1000.jpgA lovak, a lovaglás töretlen népszerűségnek örvendenek a fiatal olvasók körében. Szuper hírünk van a lórajongó kisiskolásoknak, ugyanis Vadadi Adrienn Kockacukor Lovassuli-könyveinek folytatása a Zseblámpás könyvek között jelent meg.

A legújabb részben Csuti már iskolás, és elhatározza, hogy titokban lovastábort szervez. Belevaló, önálló kislány, aki tudja, hogy mi akar, és hajlandó kemény munkával, no meg néha egy kis furfanggal elérni a célját. A lovastábor szuperül sikerül, Csuti sok új barátot szerez és kissé főnökösködő, “én jobban tudom” attitűdjéből is lefarag a történet végére.

Ajánljuk mindenkinek, aki szerette a Kockacukor lovassuli meséket, de azoknak is, akik még nem ismerik ezt a világot. A Töpörtyű, a póni egy önálló, kerek történet, ami az előzménykötetek ismerete nélkül is maximálisan élvezhető. Akik pedig ismerik a korábbi köteteket, azoknak az ismerős szereplők szuper motivációt nyújtanak az önálló olvasás gyakorlásához.

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Cirka és Firka

cirka_es_firka_borito_1000px.jpgA kutyák olyan furcsák és vadak! (Cirka, kóbor kölyökcica épp csak befogadva és bolhátlanítva). A macskák olyan érthetetlenek és barátságtalanok! (Firka, boldog gazdilakás-lakó kölyökkutya.) Csillog a szemük, puha a bundájuk és egyre jobban bíznak bennem. Remélem, hogy megszeretik egymást, mert én már most nagyon szeretem őket! (Gazdi, a gazdi.)

Kiss Judit Ágnest nem kell bemutatni sem a kicsiknek, sem a nagyoknak. Ezúttal a mindenféle korú cica- és kutyabarátok kedvencét írta meg. Lehetsz felnőtt vagy gyerek, iskolás vagy ovis, ha szereted az ember szőrös, négylábú barátait, ott a helye Cirkának és Firkának a polcodon és a szívedben

Firka, a menhelyről befogadott kutyakölyök boldog, szófogadó és egyre okosabb kutyaként éli napjait a Gazdival, amikor egy nap Gazdi hazahoz a sétájukról egy beteg kiscicát. Firkának ezentúl osztoznia kell a Gazdi figyelmén és szeretetén a furcsa jövevénnyel. A szerző mindkét oldalról megmutatja, hogyan épül fel a Gazdi-állat kapcsolat, mire van szüksége egy kölyökkutyának és egy kiscicának, milyen kötelességei és örömei vannak egy állattartó Gazdinak.

Mindenképp ajánlatos közösen elolvasni, mielőtt állat kerül a családba!

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Szafari az Ábránd-lakótelepen

szafari_az_abrand_lakotelepen_borito_1000px.jpgBali, a kedves, de beszédhibája miatt némiképp bátortalan kisiskolás hipp-hopp egy városi szafari kellős közepén találja magát. A zsiráf, a tigris és a gyűrűsfarkú maki a Főtanácsossal szeretnének beszélni, hogy a városi szafariparkban lakó állatok életkörülményein javítsanak.

Bali eleinte nem érti, hogy ehhez miért pont rá van szüksége az állatoknak, de aztán kiderül, hogy a beszédhiba adott esetben előny is lehet, mert a kisfiú ért az állatok nyelvén. Piri, az iskolatársa pedig ért "Bali nyelvén", így két állatgondozóval kiegészülve megalkotják a verhetetlen csapatot, céljuk pedig, hogy kellemesebb legyen a szafari parkban lakó állatok élete.

Bali nehézségei nem szűnnek meg maguktól, és a kalandjai végén is oda kell figyelnie arra, hogy szépen beszéljen és artikuláljon, ami néha fárasztó. De megtanul máshogy nézni magára, a beszédhibájára, előnyt kovácsolni abból, ami pusztán hátránynak tűnt eleinte.

Az alsós korosztály nagyon fogja élvezni ezt az egyszerre ismerős, és egyszerre feje tetejére állított világot. A hangos nevetés garantált olvasás közben!

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

A fecsegő kastély

a_fecsego_kastely_borito_1000px.jpgGévai Csilla könyve igazi hűsítő csemege lesz a nyári szünetben egy finom limonádé mellé! A lebilincselően izgalmas, tanulságokban és magával ragadó helytörténeti érdekességekben gazdag meseregény azonnal berántja az olvasót, így aztán kezdő és haladó könyvmolypalánták számára egyaránt tökéletes választás!

Főszereplőnk, akit a háta mögött csak Nyafka Jankának hívnak az osztálytársai, merész elhatározást tesz: jelentkezik egy háromnapos biciklitáborba, hogy elnyerje az osztály legmenőbb bringása, Lánczos Zsombor szívét. A kaland azonban sokkal több izgalmat tartogat számára, mint azt gondolná! Rögtön az első éjszakai őrség alatt véletlen időutazásba keverednek a csendes, mindig bütykölgető Csabival! 1922-be érkeznek, és megismerik teljes pompájában a „rózsaillatú” Wenckheim kastélyt.

A rend végül helyreáll, és hőseink visszarepülnek a jelenbe. Csakhogy az átéltek után Janka többé nem a régi, már nem is érdekli igazán Zsombor, helyette a biciklizésen és a történelmi kalandokon keresztül valódi önbizalomra tesz szert, Csabiban pedig igaz barátra lel.

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Tündérek a tajgán

tunderek_a_tajgan_borito_1000px.jpgA Tündérek a tajgán Rádai Andrea műfordító első önálló regénye, amiben – nem meglepő módon – tündérek és más varázslények is szerepelnek. A történet Mimiről szól, aki Szibériába utazik családjával tündérkeresztanyja fényűző, csodálatos esküvőjére. Főszereplőnk eleinte igencsak visszafogott; szeret olvasni, beszél az állatokkal – legjobb barátja egy hatvanéves görögteknős – szóval kevésbé varázslatos, mint azt először vártuk. De a cselekmény során a szemünk láttára válik igazi kis pörgős, vagány hőssé, aki képes visszafordítani Karbonára, a leghatalmasabb tündér gonosz varázslatát, amely az egész násznépet mély álomba szenderítette. Mimi nem adja fel, és megmenti családját akkor is, ha kiderül, ő nem tud varázsolni.

Annak ellenére, hogy Mimi nem tud varázsolni, rájön, hogy sokféle varázslat van az életben és ezt ki is használja. Elfogadja magát olyannak, amilyen. Sokat tanulhatunk Mimitől, aki vagány, de alázatos, bátor, de nem vakmerő, és biztosan minden leendő kis fantasy-rajongó szívébe belopja majd magát! Különösen, ha meglátják Baranyai b. András fantasztikus rajzait!

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

a_gonosz_torpekommandosok_borito_1000px.jpgAki járatos a karikatúrák világában, annak biztosan ismerős Marabu, azaz Szabó László Róbert művészneve. A gonosz törpekommandósok az elismert rajzoló első gyerekkönyve. Ahogy a cím is sejteti, igazán egyedi történettel van dolgunk, amit a szerző saját illusztrációi gazdagítanak. Abszurd humorával, szórakoztató képeivel, könnyen olvasható, nagybetűs szövegével garantáltan kedvenc lesz.

Két iskolás fiú, Cérna és Dugasz farsangra készülve kalózjelmezben és álszakállban indul az iskolába. Egy sikátor sarkán hozzájuk hasonló kinézetű figura rántja be őket az utca sötétjébe, lebukást, titkos hadműveletet, törpekommandósokat emlegetve, miközben még őket nevezi elmeháborodottaknak. Főhőseink eleinte teljes értetlenséggel fogadják a gömbölyded törpediktátor hepciáskodását, de hamar rájönnek, hogy a harci kedvvel bőven megáldott törpék világuralomra törését csak ők ketten – az álszakálluk miatt törpéknek hitt –, kisiskolások akadályozhatják meg. Cérna és Dugasz beépülve a törpekommandósok közé titokban, leleményes humorú magánakcióikkal szabotálják a haditervet.

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Ide töltheted fel a kitöltött feladatlapokat!

Mindig másnap

mindig_masnap_borito_1000px.jpgKertész Erzsi könyve a Zseblámpás sorozat első magyar tagja ként jelent meg. A Mindig másnap egy teljesen hétköznapi családról szól, aminek teljesen hétköznapi tagjai egy teljesen hétköznapi reggelen egy legkevésbé sem hétköznapi kaland kellős közepén találják magukat.

Az apa szokás szerint kinyitja az ajtót, hogy kitolja a bicikliket. Csakhogy ez a nap más. Az ajtó feltárul, és a kert hűlt helyén egy őserdőt talál.

Az őserdőben toporgó család tagjai rendesen meglepik egymást: az apa, aki szeret magára komoly családfőként gondolni, pánikba esik. Az anya sem áll a helyzet magaslatán, a gyerekek viszont nagyon élvezik a helyzetet: például nem kell suliba menni, innentől kezdve csak jó lehet ez a különös állapot! Egy darabig persze jó is.

Mert egy nap őserdőzés oké, de a kalandok másnap sem érnek véget. És utána sem.

Persze ahogy haladunk előre a történetben, az is világossá válik, hogy a család minden tagjában sokkal több van, mint azt feltételezték volna, csak a hétköznapok sűrűjében nem látták meg magukban a harcost, a hőst, a mókamestert.

Kattints ide és töltsd le a feladatlapod!

Töltsd fel ide a pályázatod!

Itt találod a játékszabályzatunkat.

Kapcsolódó termékek