Ha egynél nem tudsz megállni

A legőrjítőbb sorozatok a nyárra

Hiába a legjobb része az évnek a nyári szünidő, előfordul, hogy beleununk a kedvenc sorozatba és épp nem érnek rá a barátok – az ilyen kevésbé szórakoztató pillanatokra tartogatunk nektek néhány izgalmas könyvsorozatot. De ha a medence partján hűsölnél egy kicsit, vagy csak egy jó kis olvasmányra vágysz, akkor se hagyd ki ezeket a regényeket!

LOL-könyvek

vakrandi_300.pngNem feltétlenül kell minden olvasmánynak megrázónak és életreszólónak lennie, néha jól esik az embernek egy könnyed romantikus regény, vagy egy izgalmas krimi is.
A LOL-könyvek pont azt tartogatják, amit a borítók is ígérnek: sokszor érzelmes, időnként humoros és fordulatos történeteket, melyeknek a célközönsége a 15-18 éves korosztály. Ezek a regények igazi csajos nyári olvasmányok. Mi más is lenne a téma: a pasiké és a buliké a főszerep. Ha érdekel, hogy jön össze Ashton gyerekkori legjobb barátjával, a tetkós, kihúzott szemű Lucával, ne hagyd ki a Mire jó a rosszfiút?, ha pedig tudni szeretnéd, milyen cikis dolgokat írt az ellopott naplójába Eliza a legféltettebb vágyairól, akkor a Titkok és exek éjszakáját neked találták ki! A sorozat legújabb tagja most kerül a boltokba: a Lángra lobbant nyár igazán aktuális olvasmány: Rosie kivívta maga ellen a sorsot egy autó felgyújtásával, ezért, hogy semmi további baj ne történhessen, szülei autótúrára küldik három igazán geek figurával. Hogyan lesz több a nyárból, mint Ufómúzeum-látogatás és countryzene-hallgatás? Olvasd el, és kiderül!

Szabó Tünde - Balla Adrienn sorozat

Krimirajongóknak kihagyhatatlan olvasmány a Balla Adrienn-sorozat, amit sokan magyar Veronica Marsként is emlegetnek. Már az első kötet elején a dolgok közepébe vág: kitől érkezhetett a titokzatos pendrive és miért van lekódolva a tartalma? A kérdések azonban nem fogynak el akkor sem, amikor kiderül, az eltűnt Balázs nyomozati anyagát hordozza, sőt, annál több újat vet fel. Az olvasót az első oldaltól magába szippantja a történet, és ahogy szép lassan bontakozik ki a cselekmény és bonyolódnak a szálak, egyre nehezebb letenni a könyvet. Szerencsére már megjelent a negyedik kötet is, és a többi részhez hasonlóan ebben is egy rejtélyes pendrive-val kezdődik minden. Ezúttal Adriennek egyetlen mondat és egy szelfi értelmét kellene felfednie, de vajon sikerül? A sorozat velejét Adrienn sokszor cinikus, humoros megjegyzései("Jellemző, hogy csak akkor figyelsz rám, amikor élőben előadom a Pretty Little Liarst.") és a még előtte is rejtélyes események adják. A regény hagyja az olvasót gondolkozni, spekulálni, mi miért történhet, és ki hogyan kapcsolódik a történtekhez, ezért igazán lebilincselő nyári olvasmány lehet 13-17 évesek számára.

Kalapos Éva - D.A.C.

dac_300.jpgHa olyan regényre vágynál, ami nem rugaszkodik el a valóságtól, de azért már olyan komolyabb  témákat is boncolgat, akkor a D.A.C. kifejezetten neked íródott. Fellegi Flóra bőrébe bárki belebújhat, aki egy kicsit is érezte már úgy, hogy nem találja a helyét a gimnáziumban, és rajongott olyan dolgok iránt, amikre mások furcsán néztek. Flóra esetében ezek a filmek, rendezők, sminkesek – bármi, ami a filmek világával kapcsolatos ("Aha, szóval Don Corleone vagy! - nevettem. - És ha nem viszonozza, beraksz az ágyába egy lófejet?"). A naplóformában írt könyvsorozat olyan problémákkal szembesíti az olvasót, amelyek mindenki környezetében megtalálhatók, és azzal az elvárható szókimondással kezeli, amire egy 16 évestől számíthatunk. Milyen lehet az első szex, mi van, ha az ember testvére nem a megfelelő társasággal lóg, mit kezdjünk, ha bulímiás az egyik barátunk? Mi van, ha nincs olyan szülő a közelben, akikkel ezeket a problémákat nyíltan meg tudjuk beszélni? A D.A.C. sorozat előkelő helyet foglal el a magyar ifjúsági irodalomban, és olyan témák felé nyit, amelyeket őszintének érezhetünk. A Facebook, a Twitter olyan természetességgel épül bele a regénybe, amennyire mi is evidensnek vesszük a létezésüket. És plusz pont a rengeteg filmes, zenei és irodalmi utalásért!

Scolar Kiadó Young Adult sorozata
csikk_200.jpg
Azoknak az olvasóknak pedig, akik nem szeretik a lányos álomvilágot, nem kötik le őket a krimik és a hétköznapi iskolás történetek, a Scolar kiadó sorozata a tökéletes olvasnivaló. Magyarul először ezen sorozat keretein belül jelentek meg ezek a nemzetközileg elismert, szépirodalmi igényű kötetek, amelyek közül a Csikket és a Semmit már Magyarországon is több helyen kötelező olvasmányként tartják számon. Ellentétben azonban néhány unalomig ismert kötelezővel, ezek a regények olyan problémákat tematizálnak, amelyek aktuálisak, és párbeszédet tudnak indítani az olvasóval.

Gévai Csilla - Lídia, 16 és Lídia, 17

Lídia naplója, azokra a napokra való, amikor mindent elmos egy hatalmas nyári zivatar és a Summertime Sadnesst hallgatod egész nap. Lídia az a kamaszlány, aki szereti kiélni művészhajlamát szabadidejében. Illusztrálja a naplóját, kollázsokat készít és költőkkel vagy éppen tudósokkal beszélget képzeletben. Azt hiszem elmondhatjuk, hogy Lídia egy nem mindennapi lány, akibe legalább annyira bele fogsz szeretni, mint a Holdfény királyságSuzy-jába. Ezt a sorozatot nyári naplementékhez ajánljuk minden lírai kamasznak, aki szeret elmerengeni egy-egy könyv fölött.
Kíváncsi vagy Lídia világára? Kattints ide, és rendeld meg most!

Marion Van De Coolwijk - Lucky girls

lucky_180.jpg"Három lány, egy küldetés. Az ismerős felállás gyerekkorom lány példaképeit, a Pindúr pandúrokat és a Totally Spies-t idézik. Az első benyomás nem is vezet félre, hiszen végső soron ez a trió nem is tér el annyiban a jellegzetes szuperhős csapatoktól. Három merőben különböző jellem, egyedi „szuperképességekkel”, melyek kiegészítik és felerősítik egymást. De mi az, ami össze tud hozni három ennyire más habitusú, gondolkodású és hátterű lányt? Hát a közös genetika..." Ha érdekel a cikk folytatása kattints ide!
Azoknak ajánljuk ezt a sorozatot, akik a nyár első napján kiköltöznek a strandra egy törölközővel, szalmakapalappal és egy flakon naptejjel a hónuk alatt. Az órákig tartó napfürdő közben minden kamaszlány számára tökéletes csajos, izgalmas nyári olvasmány.

Gimesi Dóra · Jeli Viktória · Tasnádi István - Időfutár

idofutar.jpgHa vágysz egy olyan sorozatra, amit tényleg nem tudsz letenni, ami annyira magába szippant, mint a Trónok Harca. Ha szeretnél, egy lehetetlen, vicces, feszesen megírt sztorit. Ha te is részese akarsz lenni a hatalmas olvasótábornak, akik bármikor összecsapnak egymással, hogy bebizonyítsák, ők a legnagyobb Időfutár rajongók, akkor ez a te nyarad!
Csapj le rá most a webboltunkban!
"Méltó befejezése a sorozatnak, ami nagyon tetszett. Igaz néhol tudtam hogy mi fog történni, mert meghallgattam az ötödik után a rádiójátékot, mikor azt hittem nem lesz több része, de ettől függetlenül is nagyon izgalmas, kalandos, és fordulatos volt. És végre a sok egymás elkerülése és az ennél is több bonyodalom után a hőseik hazatéretek a maguk kis 21. századába, 2012-be.
Kifejezetten tetszett a borító, hogy most meg lett fordítva, és nem a betűk a sötétek, hanem a borító a világos.
A szereplőknek mindegyiknek volt egy kis személyisége ami szintúgy nagyon megadta a könyv hangulatát.
Egyik kedvenc magyar Fantasy könyvem lett :)"
(egy moly.hu értékelés a sorozatról)

Markus Zusak: Underdog
under_200.jpg
A könyvtolvajt is jegyző ausztrál író, Markus Zusak trilógiája. Főszereplője Cameron Wolfe, egy hatfős család legkisebb gyereke. Cameron épp kamaszodik és ennek minden velejárójával meg kell küzdenie. Nem könnyű feladat, főleg ha az ember nem a menők társaságát gazdagítja. Márpedig Cameron távolról sem nevezhető menőnek... Kattints a cikk folytatásáért!
Ez a regénysorozat mindenFight Club-rajongónak kötelező! Belevaló srácoknak, akik már a nyár első hetén szétfocizták/biciklizték/gördeszkázták az edzőcsukájukat és izomláztól fájó lábakkal hevernek a kanapén egy lenyűgöző kamaszregényről álmodozva.