9+1 kihagyhatatlan könyv a nyárra

Ezeket pakold be a bőröndbe!

cimkék: #nyár

Készülj velünk a vakációra, mert a nyár nemcsak a strandolás, a fagyi, a városnézés, hanem a végtelen olvasás ideje is! A Pagony és a Tilos az Á Könyvek minden korosztály számára izgalmas, igazi nyári olvasnivalót kínálnak, a következő cikkben összegyűjtöttük azokat a könyveket, melyeket akár a tengerpartra, akár a hegyekbe, akár a nagyszülőkhöz,  magatokkal vihettek, de ott a helyük a táborozós hátizsákban is!

Képeskönyvek a legkisebbeknek

 

1, Marék Veronika: Boribon pancsol

 

Nyaralj együtt Boribonnal! Marék Veronika a gyermeki lélek legnagyobb ismerője, legújabb, igazi nyaralós kötete is rabul ejti a lekisebbeket!
A mesében Boribont és Annipannit várja a hűs víz, ám Boribon megijed, amikor a mélyebb vízbe merészkedik. Ráadásul a homokvár építés sem megy úgy, ahogy szeretné. Vajon végül megszereti a pancsolást és sikerül homokvárat építenie? Kiderül ebből a történetből! És hogy mi valójában a szerző titka? Úrjagondoltuk, mit is mondanak nekünk és a gyerekeknek a Boribon mesék. Ismerd meg őket mindkét szemmel, tudd meg,  vajon mi lehet Boribon titka? 

 

2, Dániel András: Tengerre, kuflik!

 

Ezzel a kötettel garantált lesz a móka az egész családnak, hiszen Dániel András lehengerlő stílusa mindenkit ámulatba ejt, lehet órákig böngészni a vicces képeket, vagy tovább gondolni az elhagyott rét lakóinak mindennapjait...

Ki hitte volna, hogy a kuflik elhagyják a kupacukat, és tengerre szállnak? Vajon tényleg elindulnak, végigplocskolják a rét pocsolyáit, hogy a tengeren megküzdjenek a természettel és más tengeri kalandorokkal? Te el tudod képzelni a kuflikat egy igazi tengeri csatában?

Na ugye, hogy mindenütt jó, de a legjobb egy kuflikupacon henyélni! Az egyetlen bökkenő, ha a végtelen heverészés közben egyre szutykosabb lesz a kupac. Talán itt volna az idő,hogy egy kicsit kitakarítsanak, legalábbis Hilda szerint...

Kalandozz a kuflikkal a kupacon innen és túl!

 

Könyvek nagyovisoknak

 

3, Horváth Ildi: Irány észak! – Egy törpecsalád kalandjai

 

Ezt a könyvet a 4-7 éves korosztálynak ajánljuk, mert Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral, ne maradjatok ki ti sem!

A törpecsalád levelet kap: szûk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra. Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félelmetes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál…

Olvass el egy részletet a könyvből itt, aztán ismerd meg még jobban a törtpék világát ebből a cikkből!

 

4, Marék Veronika: A bohóc és a kismajom 

 

Ha Marék Veronikát már megszerettétek, akkor ez a különleges mesekönyv is nagy kedvencetek lesz!

Boribont, Kippkoppot, A kockásfülű nyulat mindenki ismeri és szereti. De ismered-e Harcsabajusz kapitányt, Cuppogót, a kis sünit, Rombolli cirkuszából a kismajmot? Őket talán már kevésbé… Hiszen Marék Veronika amellett, hogy írta és rajzolta Boribont, Kippkoppot és a többi jól ismert figurát, számtalan rövidebb-hosszabb mesét, verset és mini színdarabot írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben. A régi Dörmögő Dömötörök, Kisdobosok és Családi lapok világában itt is egy vers, ott is egy mese, kicsiknek, nagyobbaknak, állatokról, iskolás gyerekekről szóló.
Így született meg A bohóc és a kismajom, az öt kötetesre tervezett Marék Veronika mesél-sorozat első kötete, amelybe óvodásoknak szóló, állatos történeteket válogattunk – egy marékkal, és a meséket ezúttal Pásztohy Panka szerethető rajzai kísérik elsősorban 4-7 éveseknek. 

Igazi nyári olvasmány

5, Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska


A vidám, egyedül is könnyen olvasható nyomozós, gasztro mesekönyv a Balaton partjáról! Főszereplője Tilda egyedül unatkozik anyukája éttermében, a Bodzásban, miköben a barátai jobbnál jobb helyeken nyaralnak. Csak neki kell otthon ülnie, míg az anyukája a híres vendégekre főz! Ám beüt a katasztrófa: valaki tönkre akarja tenni a családi éttermet. Vajon ki terjeszt gyanús pletykákat a kisvárosban? Ki feni a fogát a Bodzásra? Lehet, hogy mégis Tilda nyara alakul a legizgalmasabban? A kislány biciklire pattan, hogy kinyomozza a rejtélyt, sőt még a főzőtudományát is megcsillogtatja! Nyomozz, nyaralj és persze főzz Tildával, és ismerkedj Besamellel!

"Tényleg nem csak annak ajánlom, akit érdekel a főzés és a gasztronómia, mert remélem, hogy ez egy izgalmas kalandkönyv lett, sok vicces szereplővel és sok állattal, köztük a főszereplő Besamellel, tehát koránt sem egy lányos könyvről van szó. A lányaim például azt mondták, hogy azért nagyon érdekes a könyv, mert nincs benne egyetlen főszereplő, hanem tulajdonképpen mindenki főszereplő". - olvasd tovább a szerzővel készült interjút ITT!

Újdonságok iskolásoknak

6, Gévai Csilla: Amíg megváltjuk a világot

 

Az olvasást segítő Most én olvasok sorozat! negyedik kötetben Domával tartunk: elkísérjük az iskolába, ahol éppen környezetvédelmi hét van! Doma a barátjával megalapítja a Zöldszívűek Társaságát. Mindenki beléphet, aki valami jót szeretne tenni a Földért! Bali bácsi lelkesítően mesél az osztálynak a környzetvédelemről. Nem csoda, hogy Doma környezetvédő szuperhős akar lenni! 

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat negyedik darabját tartja kézben az olvasó. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten. A Most én olvasok!-ban megjelentek már teljes sorozatok Berg Judittól, Finy Petrától, Igaz Dórától, ezzel a kötettel pedig teljessé válik az Amíg... -sorozat is, vigyétek magatokkal bárhol is jártok a nyáron!

 

7, Kertész Erzsi: Panthera 3. A párduc hazatér

 

Vajon mi oka lehet krónikásunknak, Kismukknak arra, hogy visszatérjen a hógömbbe? Nem volt elég egyszer átélni a hajmeresztő kalandot a Pantherán az első kötetben? Márpedig a csapat a küldetés után újra hegyet mászik!

Mert nem elég, hogy Márkus megjelenik Rozi néni konyhájában, és ráadásul Mihály fontos megbízást kap, a tetejébe még Jácint is fogságba esik. Noémi pedig cselekszik. Mert muszáj visszaállítani azt, ami kizökkent. De vajon mit keresnek Rozi néniék mindeközben egy luxushajón? Mindez kiderül az utóbbi évek legizgalmasabb kalandregényének harmadik részéből.

Ezt olvasd a Rumini után és az Időfutár előtt, mert ez a sorozat valóban beszippantja az ifjú olvasót, itt van 7 ok, amiért biztosan nem fogja senki sem abbahagyni az olvasását!

Kamaszoknak

 

8, Gimesi – Jeli – Tasnádi – Vészits: Időfutár 7.- Az ellopott időgép

 

Időfutár – hetedszer!

Egy lezárult sorozat – amelynek mégsincs vége!

Ha újra találkozni szeretnél Hannával, Szabikával, Edinával, Tibivel, Géza bácsival, Rogyák Marival, Benedicttel és a többi régi jó ismerőssel...

Ha már hiányzott Hanna néni...

Ha szeretnél újra borzongani, de közben újra sokat nevetni...

És főleg, ha szeretnél újra az időben utazni... akkor kalandra fel!

“A hazatérésük után, mikor még mindenkiben élénken élt az együtt átélt rémisztő események emléke, egy dologban egyetértettek. Hogy soha, semmilyen körülmények között nem beszélnek arról, mi történt velük valójában. A lényeg úgyis az volt, hogy mindenki hazajött! Épen és egészségesen. Megállapodtak abban, hogy innentől az „időutazás” szó is tabunak számít. A dolog nem szorult magyarázatra. A gyerekek iszonyodtak még csak gondolni is arra, hogy a felnőttek mire lennének képesek, ha tudomást szereznének egy működő időgépről. És nekik ráadásul több is volt. Biztonságba helyezni vagy megsemmisíteni őket? Ez volt az első számú kérdés. A sors szerencsére a kezükre játszott: a búravárosi időgép motorja kigyulladt a landolásnál. Ám átengedni az enyészetnek mégsem merték. Ennél sokkal jobb ötletnek tűnt, hogy átszállítsák Géza bá hétvégi házába, Tahiba. Kempelen sakkasztalát Bujdosóné ajánlotta fel a Technikatörténeti Múzeum számára. A körzőt azonban közmegegyezéssel Hanna gondjaira bízták, hogy véletlenül se lehessen többé beindítani. Már csak a hadronról kellett gondoskodniuk. Ebben Tekla anyja, Pusztai professzor volt a segítségükre. A gépet szétszerelte, és darabjait a szegedi Szuperlézer atombiztos kódokkal ellátott páncélszekrényeinek mélyére rejtette.”

Hogy évekkel később mégis mi hozza össze újra a nagy csapatot? Hát persze, hogy az egyik időgép.

Ami eltűnt.
A népszerű sorozat legújabb kötete garantáltan leköti majd minden kamaszt, ha pedig nem ismeritek még az időfutárokat, gyorsan kattanjatok rá! Itt pedig egy igazi nyári interjú a szerzőkkel! 

 

9, Szakács Eszter: Babilon

Egy felejthetetlen fantasy 12 éven felülieknek, ami még a Percy Jackson-rajongókat is meg fogja lepni!

A Korfu szigetén élő León régi grifflovas családból származik, és minden vágya, hogy ő is hős grifflovassá váljon. Ám amikor a Moirák nem őt, hanem az unokatestvérét választják egy olümposzi griff párjául, León nem törődik bele a görög sorsistennők döntésébe: az első váratlan lehetőségre lecsap, hogy kezébe vegye és újraírja a sorsát! Ehhez át kell kelnie egy másik világba, a Babilonra, hogy egy vad griffet keressen magának, ám az új világ váratlan meglepetéseket tartogat számára. A megpróbáltatások során Leónnak rá kell ébrednie, hogy rajta kívül talán senki nem képes megállítani Ahrimánt, az emberiség ősi ellenségét, aki alig egy évvel a Második Kapuháború után ismét megpróbálja elpusztítani a Földet és a zsebuniverzumokat. Kapcsolódj be a grifflovas hősök világába egy teljesen új kalanddal és új szereplőkkel, kísérd el Leónt a Babilonra!
Rendeld meg a könyvet itt!És minden Budapest rajongónak...

 

 +1, Budapest OFF - kortárs novellák – kortárs novellák

 

"Ezen a reggelen kicsivel fél hét előtt ébredt. Magára húzta a farmerját meg egy pólót, és kicsoszogott a konyhába. Az életmentő kávé után Budapest a fürdőszobába ment, és miközben fogat mosott, a tükörbe nézve elcsodálkozott rajta, milyen jól néz ki, pedig már vagy százötven éves. Azon morfondírozott, lehetne-e még az ő korában egy könyv főszereplője… Nem tudta eldönteni."

 

Tizenhárom köztünk élő író azonban igen. Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal. A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene.
Rendeld meg a kortás novelláskötetet most!

 

 

Kapcsolódó cikkek