Rajzolj nekem - és az InDaHouse-nak!

Illusztrátorok és olvasók a rászoruló gyerekekért

Neked ajándék - másnak segítség!

Kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts december 12-én, vasárnap a Bartók Pagonyban! A Rajzolj nekem! eseményen hét ismert és népszerű Pagonyos illusztrátor vár minden előzetesen regisztrált érdeklődőt, hogy egyedi rajzokkal lepje meg őket. A jótékonysági eseményen az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Bernát Barbara, Rutkai Bori, Baranyai (b) András, Igor Lazin és Mayer Tamás pontosan azt a képet rajzolják meg neked, ami hiányzik a szobád faláról! Kattints a részletekért!

Gyerekkönyvek szerzőiként, kiadóiként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben meg kell próbálnunk a magunk eszközeivel segíteni minden rászoruló, hátrányos helyzetben élő gyereknek, hogy megfelelő könyvhöz, játékhoz, tudáshoz és ismerethez jusson.

Ezért jött létre 2016-ba a Rajzolj nekem! jótékonysági rajzolós esemény, melyen a résztvevőknek évek óta lehetősége van egyéni rajzot kérni kedvenc illusztrátoruktól, és ezzel egy jó ügyet támogatva segíthetik akár a kistérségi könyvtárak működését, akár a rászoruló gyerekeket.

Egy év kényszerű kihagyás után idén december 12-én, vasárnap hét grafikus/illusztrátor – Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Bernát Barbara, Dániel András, Rutkai Bori, Igor Lazin és Mayer Tamásvárja azokat, akik szívesen vásárolnának – akár maguknak, akár karácsonyi ajándékként – olyan grafikákat, amelyeket személyesen nekik, kérésük alapján, ott helyben készítenek el az alkotók.

Az ilyen módon befolyt adományból a Pozsonyi Pagony Kiadó könyvekkel-játékokkal támogatja az InDaHouse Hungary Egyesületet.

Az InDaHouse Hungary Egyesület borsodi falvakban és szegregátumokban élő, hátrányos helyzetű, többségében cigány származású gyerekeknek születéstől felnőttkorig nyújt hosszú távon, egymásra épülő, tervezett oktatási és fejlesztő szolgáltatásokat, ahol minden gyerek egyéni figyelmet kap: a tanév minden hétvégéjén személyre szabott, önkéntesek által vezetett egyéni foglalkozásokon vesznek részt. Az önkéntesek különböző szinten kapcsolódhatnak be egy-egy gyerek életébe: mentorként a gyerek teljes tanodás pályafutását végigkísérik, a feladatlapos önkéntes egy adott tanévben dolgozik a gyerekkel hétről hétre, míg az utazó önkéntesek mindig más gyerekkel vannak a foglalkozásokon, ezzel biztosítva az egyensúlyt az állandó és változó elemek között.

2020-ban új településen Encs-Fügödön is elindultak a fejlesztő foglalkozások, és 2021-ben már itt is bevezetésre került az InDaHouse koragyerekkori programja is. A 2021-es Rajzolj nekem! jótékonysági eseménnyel ezt a programot támogathatják a résztvevők.

Az InDaHouse modellprogramjával példát mutat, terjeszti az önkéntesség és az adományozás kultúráját, és támogatja a szolidáris emberek, szakemberek, szervezetek és cégek aktív szerepvállalását, ezzel egy szolidáris társadalmat építve.

A támogatás összege az A5 méretű egyedi grafika esetén: 8500 Ft

Hogyan lehet részt venni az eseményen?

Az esemény mindannyiunk biztonsága érdekében védettségi igazolvánnyal és előzetes regisztrációval látogatható.

Regisztrálni személyesen, a hét minden napján nyitvatartási időben (H-SZ:10-19, V:10-18) a Bartók Pagonyban (1114 Budapest, Bartók Béla út 5/a), a Pagony Cafe pultjánál lehet a támogatás befizetésével, ekkor lehet kiválasztani az illusztrátort és az időpontot is.

Minden regisztrált személyesen, személyre szabottan kérhet majd a december 12- i eseményen a kiválasztott illusztrátortól rajzot, amit ott, csak neki rajzolnak meg. Fontos tudni, hogy bármilyen, a vírushelyzet miatt kialakult esetben is lehetősége lesz erre, tehát senki nem marad rajz nélkül.

Kérdés esetén írjatok a program@pagony.hu e-mail címre.

Illusztrátorok, akik részt vesznek a Rajzolj nekem! jótékonysági akcióján, és december 12 -én megrendelésre rajzolnak – helyben, azonnal:

3715.jpgAgócs Írisz: Illusztrációi a jellegzetes akvarell technikának köszönhetően jól felismerhetők. Készített már illusztrációt Berg Judit, Varró Dani, Tandori Dezső és Innes Shona szövegeihez is. Munkáit nemcsak a hazai közönség ismeri, rendszeresen dolgozik külföldi könyvkiadóknak is, emellett ír is meséket - mindannyiunk legnagyobb örömére.

“Rajzolni vélhetően tényleg a világ egyik legjobb dolga. Ha valaki örül annak, hogy én rajzolok neki, ő pedig cserében támogat egy olyan jó ügyet, ahol még több jó könyv kerül gyerekek kezében, az egy kis csoda.

Csodának részese lenni elég jó érzés, ezért van, hogy a Rajzolj nekem! program kiemelten a kedvencem az összes rajzolós, közönségtalálkozós események közül.”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Márkó bácsi kertje

baranyai_01_nagy.jpgBaranyai (b) András: Sokoldalú illusztrátor, képzőművész, festőművész. Minden korosztálynak, többféle grafikus műfajban alkot. 2004-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, azóta a legismertebb hazai grafikusok egyike. Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Számtalan gyerekkönyvet illusztrált jellegzetes vektoros, számítógépes rajzaival, hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Pár vonallal, geggel korunk társadalmának, emberének lényegét tudja humorosan és lényeglátóan elkapni. Szépirodalmi, klasszikus művek borítójának markáns újratervezésével hozza azokat közelebb a mai középiskolásokhoz, fiatal felnőttekhez.

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma

bernat_barbara_02.JPGBernát Barbara: “A munkáimat leginkább az érdekes történetek, a mozgás, változás, és a természet inspirálja. Nagyon szeretem a növényeket, különösen a mohákat, és az állatokkal is jóban vagyok. Sokat biciklizek, ha tehetem, játszok, és jó kávékat fogyasztok. Könyvillusztrálással először egyetemen kerültem közeli kapcsolatba, az első diplomamunkám az általam írt és rajzolt Szörnyhatározó kötet volt. A Pagonynál leginkább Kertész ErzsiPanthera-sorozatának illusztrátoraként ismerhettek, de megtalálhatjátok a munkáim mindenféle borítók formájában, és a Most én olvasok! Feltaláló-sorozatában is.”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Kertész Erzsi: Panthera 5. Zúdulók

danielandras.jpgAdrián Zoltán fotójaDániel András: IBBY- és Szép Magyar Könyv-díjas író, illusztrátor, a Rajzolj nekem ötletgazdája – ha az ő könyveire gondolunk, elsőként a meglepetés szó jut az eszünkbe. Nem kedveli a bejárt utakat, szóban és képben is mindig a szokatlant, az újdonságokat keresi. Szereti a meglepetéseket, és bízik benne, hogy az olvasói is pont így vannak ezzel!

“Történetek írása, könyvek rajzolása közben sokszor eszembe jut, hogy mennyi olyan gyerek él ebben az országban, akinek nemhogy egy képekkel teli mesekönyv, de naponta egy tál meleg étel, egy fűtött otthon, még egy saját ágy sem jut. Legkevésbé egy élhető jövő… Fogjunk hát össze ismét (immár ötödször) mi, rajzolók és olvasók, és idén segítsük együtt azokat, akiknek mindennapi munkájával boldogabb és reménytelibb lehet ezeknek a gyerekeknek az élete!

Legfrissebb könyve a Pagonynál: A kuflik és az Akármi

kepernyofoto-2021-11-24-145342.pngSándor Katalin fotójaIgor Lazin: Illusztrátor, képzőművész, animációs rendező. Szerbiában született, 1991-ben a háború miatt költözött Magyarországra. “Szeretem a rónát mert ott még nagyobb az ég.

Számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt. Sokan a Kistehén rajzolójaként ismerik, a Pagonyban elsősorban Vadadi Adrienn és Vibók Ildi illusztrátoraként ismert.

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Vibók Ildi: Állati dumák

mayer_tamas01_2019_szollosimatyas.JPGMayer Tamás: “Mayer Tamás vagyok a Zug műhely tagja, szakmámat tekintve grafikus, animátor. Animációs stúdiókban eltöltött két év után megtaláltam az igazi hivatásomat, mesekönyveket rajzolok tele furcsa, vicces, jópofa és szerethető karakterekkel.

Volt szerencsém illusztrálni Vadadi AdriennMatricás Laci-könyvsorozatát. Majd a híres rabló története után rajzoltam Czernák Eszternek, Fekete Andrásnak, Vibók Ildinek, Bojti Annának, de még Gemma Elwin Harris nagyon hosszú című tehenes könyvéhez is. Hiszem, hogy a színvonalas gyermekirodalom hatalmas értékekkel gazdagítja a kicsiket, így nevelve belőlük klassz és egészséges felnőtteket! Tanít, válaszokat ad, elgondolkodtat, segít, támogat, szórakoztat és megnevettet. Viszont nem mindenki jut hozzá a minőségi kiadványokhoz. Ebben igyekszik évek óta segítséget nyújtani a “Rajzolj nekem!” esemény, amire most is igazán nagy szükség van!”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Bojti Anna: A kék ajtó titka

rutkai.jpgRutkai Bori: “Szorgos összművészként gyerekeknek írok dalokat, meséket és persze festek is. Nagyon szeretek könyveket csinálni, ahol otthonra lelnek egymás mellett ezek a varázslatos tevékenységek. A meséknek és a meseképeknek a legbűvösebb ereje az, hogy el tudnak minket röpíteni, a néha nagyon is szomorú, fájdalmas helyzetekből egy sokkal jobb, színesebb boldogabb világba. Talán nincs is annyi könyv, mint ahány gyereknek szüksége lenne rá.

A "Rajzolj nekem" egy olyan közösen épített híd, amin a könyvek olyan helyekre tudnak eljutni, ahol nagyon nagy szükség van ezekre a varázslatokra.”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Mandulka és a Karácsonyvár

Gyere el, és kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts december 12-én, vasárnap a Bartók Pagonyban! Az így elkészült rajz karácsonyi ajándéknak is kiváló, és emellett rengeteg rászoruló gyereknek is segíthetsz velük!

Időpont: 2021. december 12. vasárnap 10-18 óráig

Helyszín: Bartók Pagony - 1114 Budapest, Bartók Béla út 5/a

FONTOS

Ha a kialakult járványhelyzet miatt bizonytalan vagy, fontos tudnod, hogy minden esetben a biztonság a legfontosabb számunkra is.

Így előfordulhat, hogy a jótékonysági rajzolás részben vagy egészben online valósul majd meg. Minden változás esetén időben értesítjük a regisztráltakat, hogy milyen módon tudnak részt venni az eseményen.

Ha a Rajzolj nekem! eseményre előre regisztráltok, MINDEN ESETBEN megkapjátok a rajzot az általatok kiválasztott illusztrátortól, és lehetőségetek lesz vele egyeztetni, hogy mi kerüljön a rajzotokra.

Az elkészült képeket legkésőbb december közepéig megkapjátok akkor is, ha nem tudunk december 12-én személyesen találkozni.

Az esemény Facebook-oldalán folyamatosan frissítjük a tudnivalókat, és a regisztráltakat e-mailben is tájékoztatjuk majd.

Szeretettel várunk mindenkit, hogy idén is tudjunk segíteni az InDaHouse támogatásával!