11 dolog, amit próbálj ki decemberben!

És hozzá 11 szuper könyv!

Itt a december, és ahelyett, hogy lelassulna körülöttünk az idő, azt vesszük észre, hogy elfut mellettünk minden és mindenki. Pedig a decemberi időszak sok kellemes meglepetést tartogathat a szürke hétköznapokon is, ha megengedjük magunknak azt a luxust, hogy nem rohanunk, hanem kiélvezzük a pillanatot. Az adventi naptárt ne csak édességekkel és apró játékokkal töltsd meg, hanem közös programokkal is! Adunk pár ötletet, ami meghittebbé teszi majd a következő heteket, olvass tovább!

3-5-8_perces_teli_mesek_borito_1000px.jpg1. Lassulj le!

A slow life mozgalomnak köszönhetően egyre többen törekszenek arra, hogy lelassítsák a mindennapokat, hogy jobban megélhessék a történéseket és teljesebb életet élhessenek. Bár télen a programlehetőségek korlátozottabbak - mégis sokkal több teher van rajtunk, és a stressz is több forrásból érkezik, mint bármikor máskor az évben.

Ezt varázsütésre megszüntetni nem lehet, de dolgozhatunk azon, hogy felesleges stresszforrásokat próbáljunk meg elengedni - hagyd a mosogatnivalót, és ne idegeskedj rajta, hogy csokitortát vacsorázik a gyerek! Ami a kezünkben van, amit befolyásolni tudunk, azzal lehet dolgozni.

+1 könyv: Az elcsendesülős téli napokban tökéletes társatok lehet a 3-5-8 perces mesék téli változata, amibe a kortárs magyar szerzők színe-java írt mesét. Igazi téli történetek, Szimonidesz Hajnalka csodálatos illusztrációival díszítve.

keptelen_keprablas_borito_1000px.jpg2. Látogass meg egy múzeumot!

A téli időszakban természetesen a beltéri programok felé húz a szívünk. A lelassulás jegyében kerekedjetek fel családilag, és látogassatok el egy múzeumba! Legyen az természettudományi vagy éppen szépművészeti, a lényeg, hogy közösen tanuljatok valami újat, csodálkozzatok rá valami igazán szépre és szerezzetek új, maradandó élményeket.

+1 könyv: A Képtelen képrablás című gyűjteményes kötet igazi összművészeti csemege, ami segít közelebb hozni a gyerekekhez a képzőművészetet. Volt egyszer tizennégy festmény, ezekről született tizennégy történet, melyek először előadás formájában keltek életre, most pedig antológiába gyűjtve olvashatók. Ráadásul Rubik Anna varázslatos illusztrációival! Barangoljatok a gyerekekkel együtt a képzőművészet és a mesék világában!

hanga_regi_karacsonyai_borito_1000px.jpg3. Repülj vissza a múltba és kezd új hagyományokat!

Gondolkodtál már rajta, milyen lehetett a karácsony régen? Milyen hagyományok, szokások voltak akkor mindennaposak? Tudod, mióta állítunk karácsonyfát, vagy hogy hogyan ünnepelt Sisi és családja a királyi palotában? Megannyi izgalmas kérdés, és most aztán igazán van idő arra, hogy beszélgessünk és megújítsuk a saját karácsonyi szokásainkat is. Csináljatok idén valami újat, valami mást, mint eddig: a lényeg az, hogy együtt legyetek!

+1 könyv: Nem véletlenül emlegettük ám Sisit és a régmúltat! Csodálatos társatok lehet a múltbéli utazásban Wéber Anikó szépséges karácsonyi mesekönyve, a Hanga régi karácsonyai, amiben Hangával, a hópihével kalandozhattok a 19. században, és sok-sok érdekességet megtudhattok arról, miben más és miben hasonló a karácsony a két évszázadban. Még egy kis csináld magad-szettet is találtok a könyv végén, aminek segítségével korabeli ruhákba öltöztethetitek a karaktereket! Kalandra fel!

csend_apo_kertje_borito_1000px-1.jpg4. Próbáljátok ki a Pagony Kalandszobákat!

Ha esik, ha fúj, kalandszobákban játszani mindig hatalmas élmény! Már régóta nagy kedvenc a Bartók Pagony alatt található Rumini Kalandszoba, de nemsokára egy újabb gyerekeknek szóló kalandszoba is nyílik a Pagony Cafe - Dió emeletén! A Titkos fiókon az utolsó simításokat végezzük, addig is igyatok meg egy kakaót vagy egy kávét az új, Bakáts téri kávézónkban!

+1 könyv: Bojti Anna kalandkönyvei akár otthon, a fotelben ülve is megadják a szabaduló szobák izgalmát. A legújabb, a Csend apó kertje pedig minden kétkedőd meg fog győzni arról is, a matek bizony lehet izgalmas kaland, titokzatos rejtvényfejtő küldetés. Különösen, ha meg kell találniuk legjobb barátjuk eltűnt nővérét Csend apó titokzatos kertjében...

Nem kell megijedniük azoknak sem, akik hadilábon állnak a matekkal, hiszen a rejtvények megoldására rávezet a könyv, akik viszont szeretik a matematikát, azoknak egy szuper izgalmas játék és kihívás lesz ez a kötet!

vaganybagoly_es_a_negyedik_a_borito_1000px.jpg5. Nézd meg a karácsonyi fényeket! - És fotózd is le!

A téli időszakot a hóesésen kívül az ünnepi fények is varázslatossá teszik. Ilyenkor érdemes végigsétálni a kivilágított Andrássy úton, vagy tulajdonképpen szinte bárhol, ahol karácsonyi fények világítják meg a járdákat. Babarókáéktól megtanultuk, hogy az élményajándék a legjobb, ami ugyanúgy lehet egy gyertyafényes pirítós-vacsora, mint egy közös téli séta.

Most egy különleges fotópályázaton is részt vehetnek a gyerekek, ehhez nem kell mást tennetek, csak karácsonyi fényeket fotózni, és feltölteni a kedvenc képeteket ide! A szerencsés nyertes egy különleges könyvcsomaggal lesz majd gazdagabb!

+1 könyv: Inspirációnak ajánljuk Bán Zsófia meseregényét. Az Év Gyerekkönyve díjas Vagánybagoly második kötetében Mimi néni is fotópályázatot hirdet, amin az egész negyedik Á elindul, és elhatározzák, hogy a képek témája a FÉNY lesz. Mindenki egész másképp látja a fényt – de mindenki ugyanúgy rajong Vagánybagolyért!

pavlova_kisasszony_es_a_dobostorta_borito_1000px.jpg6. Süss valami finomat!

A hideg miatt hajlamosak vagyunk bevackolni és több időt tölteni otthon. A fényáron kívül az adventi időszak másik elengedhetetlen kelléke a friss sütiillat. Kevés jobb dolgot lehet elképzelni, mint a mézeskalács vagy narancsos keksz illatát! Ilyenkor még annak is kedve támad a sütéshez, aki egyébként egész évben kerüli ezt a tevékenységet – és az együtt sütés-főzés felejthetetlen élményeket tud okozni, ne hagyd ki te sem ezt a szuper közös programot!

+1 könyv: Bárki inspirálódhat Kalas Györgyi és Horváth Ildi ínycsiklandozó könyvéből. A Pavlova kisasszony és a dobostorta című kötetet lapozgatva bebarangolhatjátok Kelet és Nyugat földrészeit, hazai és külföldi tájakat, az ott élők kedvenc csemegéit kutatva, és megcsodálhatjátok, milyen leleményes az ember, ha édességre fáj a foga…

adventi_krumplirajzolo_borito_1000px.jpg7. Készíts egyedi ajándékot!

Mindig jó dolog egyedi, saját készítésű meglepetéssel kedveskedni szeretteinknek. A nagyszülők, szülők féltve őrzik az unokáktól, gyerekektől kapott rajzokat, ékszereket, kötött és horgolt holmikat. Az együtt alkotás nagyon sok pluszt tud adni a készülődéshez. Tegyetek fel egy karácsonyi lemezt (a modernebb családok elindíthatnak egy playlistet is), és vágjatok bele a kézműveskedésbe!

+1 könyv: Talán nincs is olyan gyerkőc, aki ne imádná Agócs Írisz illusztrációit. A Rajzolj egy krumplit-sorozatból megtudhatjátok, hogy rajzolni nem is olyan bonyolult. Az adventi kötetben 24 rajzolnivalót találtok, Advent minden napjára egyet. Rajzolhattok gyertyát, rénszarvast, pásztorokat és királyokat, sőt elkészíthetitek a saját papírbetlehemeteket is!


emma_aki_leokabrioval_megmentette_a_foldet_borito_1000px.jpg8. Használj kevesebb csomagolópapírt, és ajándékozz egy fát!

A környezetvédelem nemcsak divat, de napjainkban egyre fontosabb kérdés is. Karácsonykor a sok csomagolópapírral rengeteg felesleges szemetet termelünk. Idén használj kevesebb csomagolópapírt, találd meg a számodra legszimpatikusabb alternatív megoldást! Ebből a cikkből szemezgethetsz is! Ha pedig ellensúlyozni szeretnéd a papírfelhasználást, ajándékozz egy fát, amit akár közösen elültethettek tavasszal, akár egy alapítvány segítségével helyezhettek el oda, ahol a legjobb helyen lenne.

+1 könyv: Kerékgyártó István legújabb meseregényében Emma megtudja, hogy kedvenc állatai, a koalák lakóhelye veszélybe került, ezért rögtön akcióba is kezd. Előbb divatot teremt a közvetlen környezetében - a gyerekek már nem tárgyi ajándékokat kérnek, mert a legmenőbb dolog egy saját fa! Később pedig a híres filmsztár, Leó Kabrió segítségével egyenesen az őserdőkig repül, hogy közös erővel megvédjék az állatok természetes élőhelyét.

tekla_madarai_borito_1000px.jpg9. Adj enni a cinkéknek!

A téli madáretetés fontos és összetett madárvédelmi tevékenység. Gondosan meg kell válogatni, hogy milyen eleséget teszünk ki, ahogy annak is érdemes utána járni, hogy hogyan tálaljuk azt. Van még egy dolog, ami talán a legfontosabb az eddig felsoroltak közül és már többé-kevésbé beépült a köztudatba: ha elkezdtük, akkor ne hagyjuk abba!

+1 könyv:Agócs ÍriszMici megmenti a világot című sorozatában jelent meg a Tekla madarai című könyv, mely amellett, hogy a Márkó bácsi kertjéhez hasonlóan csodaszép illusztrációkkal gyönyörködtet, nagyon sok mindent tanít arról is, hogy hogyan lehetünk jó barátai a madaraknak és a természetnek úgy általában.


pitypang_es_a_hokutya_borito_1000px.jpg10. Támogass egy menhelyet!

Az állatmenhely munkatársai hónapról hónapra heroikus küzdelmet folytatnak a náluk lakó állatokért. Nemcsak pénzzel, táppal vagy felszereléssel tudod támogatni a munkájukat, hanem azzal is, ha bizonyos időközönként felajánlod nekik a szabadidődet. Már egy sétáltatás is sokat számít! Rengeteg elhagyott és kidobott állat várja a megmentőjét, ők is megérdemelnek egy kis törődést.

+1 könyv: Sok kisgyerek álma egy igazi kiskutya. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy élőlény nagy felelősséggel jár. Ezt szeretné bemutatni Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozatában. A mesék olyan témákat járnak körül, mint az állatszeretet, a gondoskodás, az örökbefogadás, az állatorvos, de megjelent olyan rész is, ami a segítőkutyák fontosságára hívja fel a gyerekek figyelmét. A téli részből még az is kiderül, hogyan tudtok olyan hóembert építeni, ami a konyhában is remekül érzi magát!

11. Ajándékozz egy vacsorát!koborsz.jpeg

A téli időszakban sűrűbben találkozunk hajléktalan emberekkel. Ugyan nemcsak ebben az időszakban van szükségük segítségre, de ilyenkor fokozottabban kell rájuk figyelni. Több civil szervezet is szervez ételosztásokat, nemcsak otthontalanoknak, hanem a létminimum alatt élőknek is. Nézz körül, milyen szervezeteknek tudtok adományozni! Idén a fényvillamoson, ami kivilágítás helyett belső karácsonyi dekorációval közlekedik, egy QR-kódot is találtok, melyen keresztül az Oltalom Egyedület hajléktalanóvodát segíthetitek.

+1 könyv: Molnár T. Eszter meseregényének, A Kóbor szállónak a központi témája a különös barátság, és egy szeretetreméltó földönfutó története. A mese fontos üzenete nem didaktikus, és felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy az utcán élő emberek is olyanok, mint mindenki más – ezt pedig bárki megtapasztalhatja, aki odafigyel rájuk. Mindez a szerzőnő különleges humorával van elmesélve.  

Kapcsolódó termékek