11 dolog, amit próbálj ki decemberben!

És hozzá 11 szuper könyv!

Nyakunkon a december, és ahelyett, hogy lelassulna körülöttünk az idő, azt vesszük észre, hogy elfut mellettünk minden és mindenki. Pedig a decemberi időszak sok kellemes meglepetést tartogathat a szürke hétköznapokon is, ha megengedjük magunknak azt a luxust, hogy nem rohanunk, hanem kiélvezzük a pillanatot. Az adventi naptárt ne csak édességekkel és apró játékokkal töltsd meg, hanem közös programokkal is! Adunk pár ötletet, ami meghittebbé teszi majd a következő heteket, olvass tovább!

 

1. Lassulj le!titkosreggeli.jpeg

A slow life mozgalomnak köszönhetően egyre többen törekszenek arra, hogy lelassítsák a mindennapokat, hogy jobban megélhessék a történéseket és teljesebb életet élhessenek. Próbáld ki te is, hogy csak egy-két napra nem szervezel programot, és a gyereknek is engedd meg, hogy kivételesen ne menjen el a különórára. Csak hagyd, hogy történjenek a dolgok!

+1 könyv: A stresszmentesebb családi élet megvalósításához Vadadi Adrienn meséi nagyszerű ötleteket adhatnak. A Titkos vacsorában és második részében, a Titkos reggelibenegy átlagos család megitt mindennapjai jelennek meg. Annyira hétköznapi karakterek a szereplők, hogy mindenki tud azonosulni velük, a történetekben megjelenő konfliktusok és azok kezelése pedig megoldási stratégiákat kínál minden gyakorló szülő számára.

2. Olvass végig egy sorozatot!rumini_tukorszigeten_borito_1000px.jpg

A téli időszak hosszú estéin remek időtöltés a közös olvasgatás. Ha érzed, hogy több közös olvasós percre lenne szükség a gyerekekkel, akkor itt az idő, hogy belevágjatok egy izgalmas sorozatba! Hosszú még az idő tavaszig, akár több sorozatot is el tudtok olvasni ennyi idő alatt!

+1 könyv: Jön az egyik legnépszerűbb könyvsorozat új része, megjelenik a Rumini legújabb kötete! Rumini kalandjai a Tükör-szigeten folytatódnak, és annyi biztos, hogy rajongók számára kihagyhatatlan. Ha pedig még nem ismeritek a kisegér izgalmas történeteit, itt az ideje, hogy beszerezzétek az első kötetet!

3. Kezdj el naplót írni!tracy.jpeg

Az olvasáson kívül egy másik igazán élvezetes dolog az ember életében az írás. Az egyik legkézenfekvőbb és legintimebb műfaj a naplóírás, mindenkinek vannak olyan titkai, gondolatai vagy történetei, amit valahogy megőrizne a későbbi önmaga számára. Ráadásul szuper kreativitásfejlesztő terápiás tevékenység.

+1 könyv: Jacqueline Wilson is írt naplót, vagyis inkább Tracy Beaker naplóját írta meg: Tracy egy kócos, nagyszájú, vagány lány, aki árvaházban él. A vele megtörtént dolgokról szórakoztatóan, sok humorral mesél, de arra fogékony olvasók a mélyebb mondanivalót is megtalálják benne.

4. Menj el a Vadasparkba!sari_a_vadasparkban.jpeg

A Budakeszi Vadaspark télen is várja a látogatókat, számos napi és időszakos program fut ebben az időszakban is. Az érdeklődők láthatnak mosómedve vagy aranysakál tréninget, de barnamedve, farkas és kisragadozó etetést is! A gyerekek számára pedig hihetetlenül izgalmas minden különös állat megfigyelése.

+1 könyv: Berg Judit Sárija és barátnője, Hédi is elmennek a Vadasparkba, miután kiderül, hogy egyikük sem biztos abban, hogy milyen színű a róka farka. Mindketten ragaszkodnak saját igazukhoz, de kénytelenek bevallani egymásnak, hogy még nem is láttak igazi rókát! De most kiderül az igazság: szerinted milyen színű a róka farka?

5. Utazz fényvillamoson!amig-utazunk.jpeg

A téli időszakot a hóesésen kívül az ünnepi fények is varázslatossá teszik. Ilyenkor érdemes végigsétálni a kivilágított Andrássy úton, benézni valamelyik karácsonyi kézműves vásárra, majd menni pár megállót az adventi fényvillamoson, vagy a Mikulástrolin. A fényvillamosokkal és Mikulástrolival több útvonalon is találkozhatnak az utasok, indulás előtt érdemes megnézni, hogy merre közlekednek aznap és milyen időpontokban. Mi tavaly kipróbáltuk a gyerekekkel, hatalmas volt az izgalom!

+1 könyv: Egy városban töltött nap után tökéletes levezetés Gévai Csilla Amíg utazunk című kötete, amiben a főszereplő kisfiú szemszögéből ismerjük meg a történetet: Doma nagyon izgatott, mert vendégek érkeznek hozzájuk, akiknek szeretné megmutatni az egész várost, az olvasók pedig a kis csapattal közösen járhatják be Budapestet. Közlekedésért és járművekért rajongó gyerekeknek kötelező olvasmány!

6. Süss valami finomat!vegtelenspagetti.jpeg

A hideg miatt hajlamosak vagyunk bevackolni és több időt tölteni otthon. A fényáron kívül az adventi időszak másik elengedhetetlen kelléke a friss sütiillat. Kevés jobb dolgot lehet elképzelni, mint a mézeskalács vagy narancsos keksz illatát! Ilyenkor még annak is kedve támad a sütéshez, aki egyébként egész évben kerüli ezt a tevékenységet – és az együtt sütés-főzés felejthetetlen élményeket tud okozni, ne hagyd ki te sem ezt a szuper közös programot!

+1 könyv: Bárki inspirálódhat Vrábel Kriszta Végtelen spagetti című gyerekszakácskönyvéből. A receptleírások kifejezetten a gyerekeket szólítják meg, hiszen a kedvenc mesehőseikkel van tele a könyv! Változatos fogások vannak összegyűjtve, az egészen egyszerűektől az igazán bonyolultakig, így azok is találnak benne kihívást, akik nem most kezdték elsajátítani a szakácsművészetet.

7. Készíts egyedi ajándékot!adventi_kalendarium2.jpeg

Mindig jó dolog egyedi, saját készítésű meglepetéssel kedveskedni szeretteinknek. A nagyszülők, szülők féltve őrzik az unokáktól, gyerekektől kapott rajzokat, ékszereket, kötött és horgolt holmikat. Az együtt alkotás nagyon sok pluszt tud adni a készülődéshez. Az együtt töltött idő meghittségét emelik az alkalomhoz illő versek és dalok.

+1 könyv: Szabó T. Anna Adventi kalendáriuma megfűszerezi a készülődést és a várakozást. A kötetben december elejétől karácsonyig minden napra találunk egy-egy verset, ahogy ezt a címe is sejteti. A szövegek líraiságára nagyon szépen reflektálnak Rofusz Kinga illusztrációi. Mi készítettünk ehhez egy szuper adventi naptárat is tavaly, készítsd el idén te is!

8. Használj kevesebb csomagolópapírt!greta.jpeg

A környezetvédelem nemcsak divat, de napjainkban egyre fontosabb kérdés is. Karácsonykor a sok csomagolópapírral rengeteg felesleges szemetet termelünk. Idén használj kevesebb csomagolópapírt, találd meg a számodra legszimpatikusabb alternatív megoldást!

+1 könyv: Greta Thunberg a 16 éves svéd klíma- és környezetvédő aktivista sokak figyelmét felhívta már arra, hogy cselekednünk kell, és mindent meg kell tenni azért, hogy a Föld továbbra is élhető legyen. A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért nemcsak arról szól, hogy milyen utat járt be és mikkel kellett megküzdenie, hanem bemutatja azt is, hogy a mindennapi életünkkel milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és megmutatjai az alapjait annak, hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

9. Adj enni a cinkéknek!visszhangorszag.jpeg

A téli madáretetés fontos és összetett madárvédelmi tevékenység. Gondosan meg kell válogatni, hogy milyen eleséget teszünk ki, ahogy annak is érdemes utána járni, hogy hogyan tálaljuk azt. Van még egy dolog, ami talán a legfontosabb az eddig felsoroltak közül és már többé-kevésbé beépült a köztudatba: ha elkezdtük, akkor ne hagyjuk abba!

+1 könyv: Wéber Anikó Visszhangország című könyvének főhőse, Cinke imádja a madarakat. Egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy Pocakkal, a cinkével foglalkozik a kertjükben. Cinke egy nap elindul, hogy beszerezze a madárnak az eleséget, meg még pár dolgot, amit felírt az anyukája, hazafelé szonban befészkeli magát egy gondolat a fejébe: valamit elfelejtett! De vajon mit? Végül arra az elhatározásra jut, hogy megkeresi azt a helyet, ahol az elfelejtett dolgok vannak... Ekkor kezdődik el Cinke igazi kalandja.

10 Támogass egy menhelyet!pitypang2.jpg

Az állatmenhely munkatársai hónapról hónapra heroikus küzdelmet folytatnak a náluk lakó állatokért. Nemcsak pénzzel, táppal vagy felszereléssel tudod támogatni a munkájukat, hanem azzal is, ha bizonyos időközönként felajánlod nekik a szabadidődet. Már egy sétáltatás is sokat számít! Rengeteg elhagyott és kidobott állat várja a megmentőjét, ők is megérdemelnek egy kis törődést.
+1 könyv:
Sok kisgyerek álma egy igazi kiskutya. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy élőlény nagy felelősséggel jár. Ezt szeretné bemutatni Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozatában. A mesék olyan témákat járnak körül, mint az állatszeretet, a gondoskodás, az örökbefogadás, az állatorvos, de megjelent olyan rész is, ami a segítőkutyák fontosságára hívja fel a gyerekek figyelmét.

11. Vigyél egy vacsorát!koborszallo.jpeg

A téli időszakban sűrűbben találkozunk hajléktalan emberekkel. Ugyan nemcsak ebben az időszakban van szükségük segítségre, de ilyenkor fokozottabban kell rájuk figyelni. Több civil szervezet is szervez ételosztásokat, nemcsak otthontalanoknak, hanem a létminimum alatt élőknek is. Csatlakozz egy ilyen megmozduláshoz, hogy megtapasztald, mennyire sokat jelenthet egy tál étel!

+1 könyv: Molnár T. Eszter meseregényének, A Kóbor szállónak a központi témája a különös barátság, és egy szeretetreméltó földönfutó története. A mese fontos üzenete nem didaktikus, és felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy az utcán élő emberek is olyanok, mint mindenki más – ezt pedig bárki megtapasztalhatja, aki odafigyel rájuk. Mindez a szerzőnő különleges humorával van elmesélve.