Izland az ellentmondások országa

Interjú Jónína Leósdóttirral, a Halálkomoly c. könyv szerzőjével

Az írónő személyes élményeiről mesél; a kamaszkori depresszió leküzdéséről, az ellentmondásos érzelmek feloldásáról és a társadalmi problémák megoldásáról.
Olvassátok el Dunajcsik Mátyás interjúját Jónína Leósdóttirral!

tovább...

Hipp-hopp, hoppik!

Kuliisszatitkok a Hoppik című animációs film nyomán

Kíváncsi vagy, hogyan született, honnan jött a a Hoppik ötlete? Kik és hogyan rajzolták a figurákat?
Olvass interjút: kérdéseinkre most Horváth Károly, a könyv illusztrátora felelt.

tovább...

HABÓ nélkül rosszabb lenne a világ

Roald Dahl: A barátságos óriás, Matilda

Vannak könyvek – nagyon kevés, talán négy-öt –, amelyeket annyiszor olvastam gyerekkoromban, hogy úgy érzem, minden szegletüket ismerem. Olyan visszatérni ezekbe a könyvekbe, mint hazamenni egy régi, szeretett lakásba, ahol minden tárgy mesélni kezd, ahol minden porszem azt mondja, hogy itt vagy otthon. Ezekbe a könyvekbe bármikor, bármelyik pontjukon vissza tudok bújni, és amit akkor mondtak nekem, azt ma is érvényesnek érzem.

tovább...

Kötelezők pro és kontra

Az olvasóvá nevelés első leckéje

Fontos tudni, hogy ma már olyan, hogy "kötelező olvasmány" nincs. A Nemzeti alaptanterv szerint nincs megkötve, hogy mikor, mit kell olvasni, mégis, határozottan állást foglal az általános- és középiskolákban elolvasandó irodalmi művekkel kapcsolatban. Van, hogy konkrét irodalmi műveket kér, de nincs megkötve, hányadik osztályban kell olvasni, és van, hogy szerzőket nevez meg, de a tanár szabadon választhat szöveget. Hogy pontosan mit kér az alaptanterv, azt itt meg tudod nézni, azt pedig, hogy mit lehet ebből kihozni az irodalom megszerettetésének az érdekében, a cikkünkben olvashatod.

Most Eszteranna - Pro és Zsani - Kontra sorra veszi a legfontosabb szempontokat a kötelezőkkel kapcsolatban!

tovább...

"Úristen, ez Kína, és én itt vagyok!"

Dániel András mesél Pekingről - Berg Judit kommentálja

"A legviccesebb maga nyolc fős küldöttségünk volt. Nincs annál mulatságosabb, amikor néhány felnőtt európai egy ötéves gyerek naív kalandvágyával kering egy átláthatatlanul nyüzsgő távolkeleti metropoliszban, minden gesztusukkal alig titkolt nevetésre ingerelve a helyieket." - mesélte nekünk Dániel András író-illusztrátor, aki az említett küldöttség egyik tagjaként járt a Pekingi Könyvvásáron. András beszámolóját most Berg Judit kommentjeivel olvashatod, a fordított írásért kattints ide!

tovább...

Nincs párja a turistalétnek Pekingben

Berg Judit útibeszámolója - Dániel András kommentjeivel

A Pekingi Könyvvásáron először vett részt Magyarország, ráadásul díszvendégként! A Pagony két szerzője, Berg Judit és Dániel András is a magyar csapat tagja volt az augusztus végi könyves eseménynek, és izgatottan vártuk, milyen élményekkel térnek haza.
Különleges útibeszámolónk első részében Berg Judit válaszolt kérdéseinkre és Dániel András reagál Judit szavaira. Érdemes elolvasni a roppant szórakoztató beszámoló másik párját is, repülj velünk Pekingbe!

tovább...

Majdnem egy tucat mese

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

Simon Réka Zsuzsanna meséi régi kedvenceim. Az írónő áprilisban elnyerte a Csukás István-díjat, és most egy csodálatos királylányos mesekötettel jelentkezett, ami a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg. Különleges nyelvi leleményei, szeleburdi, a sztereotípiákat mindig iszonyat érzékeny humorral átforgató karakterei és történetvezetése a kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejtik.

Ismerd meg te is!

Szakács Zsu ajánlóját olvasod.

tovább...

Függj Fin Spencer fintasztikus szavain!

Így szeresd meg az olvasást egy életre

Fin Spencer egy teljesen átlagos sulis. Már amennyire annak lehet nevezni egy magabiztos, vicces és vagány fiút. De előfordul, hogy minden jóakarata ellenére félrecsúsznak a dolgok körülötte. Például a suli legszebb lányával kapcsolatban. Ha az ő elbeszélésével kezded az évet, könnyen rájössz majd, a sulikezdés nem is olyan vészes. Jöhet új osztálytárs, véletlenül betörhetsz a tanterembe, ha elegendő szórakozottsággal tekintesz a helyzetedre, akár még jóra is fordulhatnak a dolgok. 

Vagy megeshet, hogy annyira elszabaduljon a burleszk-lavina, hogy Fin Spencer kénytelen lesz újra a varázsnaplóját használni?!

Olvass bele a legújabb kötetbe!

tovább...

Így születik megasztár!

Hogyan szeretik meg az olvasást a kiskamaszok?

Mert mitől lesz igazi sztár valaki? Hát naná, hogy attól, hogy a sulis darabban főszerepet játszik, sőt, hős szerelmest, aminek ürügyén még az osztály (a világ) legszebb lányát is megcsókolhatja. Fin Spencer ezt pontosan tudja, ezért mindent megtesz, hogy megmutathassa a világnak a tehetségét. Csak egy kis bibi csúszik a képbe. Cliff Shrapnel, az új fiú kapja szerepet. Fin csak egy dolgot tehet: muszáj bevetnie a varázsnaplóját!

Nevess és szeress úgy, mit Fin Spencer, az irónia leghívebb követe!

tovább...

Sütihasználati beállítások