Nagymama, miért olyan nagy a füled?

A 10+1 legvagányabb történet nagyszülőkről és unokákról!

Már a legrégebbi időkben is nagyszülők mesélhettek az unokáinak esténként a pattogó tűz mellett. Bár nem maradt fenn ezeknek a meséknek a szövege, kitalálhatjuk, miről szóltak: küzdelemről, örömről, bánatról, szerelemről, családról, halálról és születésről. Tehát magáról az életről. Vannak olyan meséink, amikben fontos szerepet játszanak a nagyik és nagypapák: ki ne emlékezne Piroska nagymamájára, akit egy harapásra lenyelt a gonosz farkas, vagy Nagyanyóra és Nagyapóra, akinek a kertjében az óriási répa termett? Válogatásunkban megismerheted a legvagányabb nagyszülőket!

1. Pásztohy PankaPitypang nagyiéknál (2-5 éves korig)
pitypang_nagyieknal_borito_1000px.jpg
Pásztohy Panka Pitypang és Lili-sorozata a legkisebbeknek szól. Gyönyörű, színes, nézegetnivaló képekkel mutatja be, hogy miért is nagyiéknál a legjobb nyaralni. Itt fel lehet mászni a cseresznyefára, és fülbevalót készíteni az érett gyümölcsből. Nagymamával friss tojást lehet keresni a tyúkólban. Lehet segíteni nagypapának a barkácsolásban. És a legjobb, hogy az összes unokatestvéreddel találkozhatsz!
Pásztohy Panka életmeséit a legjobb akkor elővenni, ha a gyereked hasonló ,,megpróbáltatás” előtt áll: az első éjszaka a nagyszülőknél, szülők nélkül! Már hetekkel a nagy esemény előtt elolvashatjuk, nézegethetjük a könyvet, újra és újra elmesélhetjük, hogy mi történik a nagyiéknál, ki lesz ott, mit csinálunk majd, és ez biztonságot ad a gyerekeknek. Hiszen a mese végére Pitypang még a szomszéd tehenével is megbarátkozik, Lili pedig alig akar hazamenni a nagymamáéktól!

2. Simonfalvi Ancsa - A csodálatos nagyapó (3-6 éves korig)
a_csodalatos_nagyapo_borito_1000px.jpg
Kinek ne lenne olyan emléke gyerekkorából, amikor a nagypapája megszerelte a kedvenc játékát, amikor már úgy tűnt, hogy javíthatatlan? Vagy amikor az általános iskolás osztályban bármi elromlott, és a tanár néni mindig tudta, melyik nagypapát lehet sürgősen riasztani. Vagy mikor csak este jutott eszébe, hogy másnapra össze kell szerelni egy sulis projektet, és nagypapa a telefonon keresztül is tudott segíteni. Legkülönlegesebb élményünk mégis az marad, amikor Nagypapa új életet lehelt a kitört kerekű matchboxba, a felhúzhatatlan zenedobozba vagy a megnémult sípolós játékba.
Ezt az életérzést ragadja meg Simonfalvi Ancsa könyve, A csodálatos nagyapó. Nagyapó mindenhez ért! Hintát épít, biciklit szerel, homokozót ás, faházat barkácsol. Ez Jerkó életének legjobb nyaralása!
Hideg téli estéken a nyaralásról álmodozva, kora tavasszal a nyárra várva, de akár nyáron a vakációra pakolva is nagyszerű olvasmány, 3-6 éves korig. Még ennél is jobb, ha nagypapa olvassa fel nekünk esténként. Ki tudja, talán neki is eszébe jut egekig repülő hintát építeni!

3. Bodor Panna: Széna Bogi és az óriás görögdinnye (5-8 éves korig)
image.png
Ha az esti meseolvasásnál fel szeretnétek idézni a nyári vakációt, de már elolvastátok a Csodálatos Nagyapót, 5-8 éveseknek szuper választás Széna Bogi nyaralásának története. Bogi, Anya és Apa, meg persze Ernő, a plüsshangyász minden évben a nagyszülei nyaralójában nyaralnak a Fekete-Kőrös melletti Városerdőn, ami Bogi szerint a világ legklasszabb helye! Hiszen itt mindent lehet! Pancsolni a Fekete-Kőrösben, nagymamával virágot szedni és nagypapával kártyázni...
Széna mama megengedi, hogy Bogi fröcskölősen-csöpögősen-harapva egye a görögdinnyét, nem kockára vágva, mint otthon. Emellett minden virágot névről ismer, és elmagyarázza Boginak, melyik a vérehulló fecskefű, a pitypang vagy a katángkóró, és melyik növény mire való.
Nagypapa a legmelegebb, legunalmasabb nyári délutánokat is fel tudja dobni kártyapartijaival, és megmutatja unokájának, milyen is egy valódi csigaverseny. Széna Bogi pedig már most alig várja a következő nyaralást!

4. Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák (5-8 éves korig)
amikor_meselni_kezdtek_a_fak_borito_1000px.jpg
Belegondoltatok már valaha, hogy a mindig morcos nagynéni akár copfos-mosolygós kislány is lehetett 30 éve? A szótlan nagypapa nem fogyott ki a történetekből katonakorában? A mindig rohanó anyukát hatévesen alig lehetett kiimádkozni az ágyból reggelente? Mi lenne, ha megismerhetnénk az összes rokonunkat fiatalkorukban? Biztosan egy csomó érdekes családi sztorira fény derülne!
Alíz senkivel nem tölti szívesebben az idejét, mint százéves dédmamájával. Séta egy százéves dédivel? Elég unalmasan hangozhat, de Alíz dédije nem mindennapi: százéves korára sem hagyta el az ereje, hiszen gyakran jár úszni, zöld bőrkabátjáról és elegáns napszemüvegéről már messziről felismerhető, és a legvagányabb történeteket ismeri fiatalkorából!
Az idős hölgy és Alíz minden nap kisétálnak a közeli Városligetbe, ahol régen egy 123 éves nyárfa állt –- alig idősebb a dédinél! Mindketten elszomorodnak, amikor a fát kivágatja a városvezetés, de aztán kiderül, hogy a sokat megélt fák évgyűrűi időutazásra is használhatóak... és elkezdődik kettejük kalandja.
Dédi úgy kalauzolja Alízt az évtizedek között, mint más a saját házában. Megnézik, hogyan szerettek egymásba Alíz ükszülei. Ellátogatnak Dédi első báljára, amit majdnem tönkretett a második világháború. És ami a legkülönlegesebb, látjuk Alíz mindig komoly, mindig átgondolt nagymamáját, ahogy gyerekkorában a Városligetben kiállított bálnával beszélgetnek.
Mennyi korba látogatnak el közösen, Alíz és a Dédi? Gimesi Dóra könyvéből megtudod!

5. Pásztohy Panka: Halló, mama! (5-8 éves korig)
30144.jpg
Teó nagyon szereti, amikor a nagyszüleivel videochatelhet. Mindig megcsodálja nagypapa gyönyörű rózsáit, és meghallgatja nagymama történeteit Prézliről, a játékos pulikutyáról. Hogy mindezt miért nem élőben? Mert nagymama és nagypapa Magyarországon, míg Teó Ausztráliában él –- a Föld kettő, teljesen ellentétes oldalán!
Pont ezért lehetséges, hogy míg Teóéknál már beköszöntött az újév, a nagymamáék még csak készülnek a szilveszterre. Vagy hogy mamáéknál akkor van tél és esik le a hó, amikor Teóéknál a legnagyobb nyári hőség tombol. Még szerencse, hogy az internet segítségével egy másodperc alatt találkozhat Teó a nagyszüleivel, és elmesélhetik egymásnak, mi mindent csináltak aznap.
Az elmúlt évtizedben sok magyar család költözött külföldre, a nagyszülők interneten tartják az unokáikkal a kapcsolatot. Nekik szól ez a könyv, nagymamáknak és unokáknak, akik igaz, hogy egy évben talán csak egyszer találkoznak, de nap mint nap leülnek beszélgetni a képernyő elé – és az is lehetséges, hogy a várva-várt találkozás sem marad el sokáig...

6. Mira Lobe: Nagymama az almafán (5-10 éves korig)
nagymama_az_almafan_borito_1000px.jpg
Mindenkinek ismerős lehet az érzés, amikor a nyaraláson a nagyszülőknél nagymama olyan dolgokat is megenged, amikről otthon Anya és Apa hallani sem akarnak, például felteheted a lábad az asztalra, kinti cipőben is ráléphetsz a szőnyegre vagy tisztára nyalhatod a tányért étkezés után. De mi van akkor, ha a nagymama még az unokánál is rendetlenebb?
Maxnak, a Nagymama az almafán főszereplőjének sajnos már egyik nagymamája sem él. Kitalál hát magának egy nagymamát, aki elviszi őt a vidámparkba, bojtos sapkát köt neki, és még egy tengerentúli utazásra is magával viszi. De Nagymama állandóan rosszalkodik! Nem csak hogy teleeszi magát vattacukorral és csípős kolbásszal, vénséges vén tengeri pipájával mindent összefüstöl, hanem még a villamos vészfékét is meghúzza!
Mira Lobe könyve tökéletes választás egyedül olvasásra, de még jobb, ha a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt ismerik meg az igazi nagymamára vágyó Max történetét. És ki tudja, lehet, hogy a képzeletbeli nagymama mellett nemsokára felbukkan egy igazi is...

7. Berg Judit: Rumini kincsei (6-10 éveseknek)
rumini.jpg
A Rumini-sorozat első részének megjelenése óta kérdezgettek minket az olvasók – kicsik és nagyok egyaránt – Rumini családjáról, szüleiről. A Most én olvasok!-sorozat kifejezetten a kezdő olvasók számára létrehozott könyvei Rumini kölyökkorába kalauzolják az olvasót. Tudtátok, hogy Rumini apukája, Trimini maga is tengerész volt? Amikor éppen a tengereket járta, a kis Ruminire nagypapája, Papó vigyázott, és amikor Trimini egy napon nem tért vissza többet, Papó és Rumini egyedül maradtak. Az ő történeteiket a Rumini kincsei című könyvben olvashatjátok el!
Papó pedig nem hagyta, hogy Rumini sokáig szomorkodjon! Ő tanította meg mindenre, amire egy egérnek szüksége van: mivel nem volt sok pénze, hogy unokáját iskolába küldje, a boltok cégérein tanította meg őt olvasni, a kitett áruk segítségével pedig számolni.
Rumini legkedvesebb kölyökkori emléke, amikor Papó kincskereső térképet rajzolt neki, és a saját eszét és furfangosságát kellett segítségül hívnia, hogy eljusson a kincshez – öt csokitallérhoz! Nem csak írni és olvasni tanította meg Papó a kisunokáját, hanem arra is, hogy mindig tudjon az élet kis csodáinak örülni.

8. Pawel Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszügő svájci sapkával (6-10 éves korig)
ancsa_borito_1000px.jpg
Hányszor hallottuk már a nagymamától: ,,Bezzeg az én időmben!”. Ha gyereked nem fogy ki a kérdésekből arról, hogy milyen volt az élet a tévé és az internet előtt, akkor olvassatok bele Ancsa történetébe. Ancsa nem egy nagymama, hanem egy hatéves kislány – aki 1969-ben él! Ez azt jelenti, hogy ma már nagymamakorú, és gyermekkora pont úgy folyt, mint a mai nagymamáké.
Naplószerű története, amely kiválóan alkalmas egyedül olvasásra akár 6 éves kortól, bemutatja, milyen volt az élet az ötven évvel ezelőtti Lengyelországban. Ez egy zártabb világ kevesebb utazással, de sokkal több fantáziával. Ancsa pedálos kisautót kormányoz, bábelőadást szervez, egyedül vesz túrót a kisboltban, pillangót kerget, rajzol, fekete-fehérben nézi a tévét és közben álmodozik.
Bár Pawel Pawlak könyvének naplószerű fejezetei kiválóan alkalmasak az önálló olvasásra akár hatéves kortól, a legjobb a nagyszülőkkel közösen elolvasni Ancsa kalandjait. Biztosan nekik is akad egy-két jó sztorijuk saját iskoláskorukból.

9. Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net (7-10 éves korig)
25874.jpg
Amikor a szülei huszonhatodszor megkérdezik, hogy nyáron szeretne-e angoltáborba menni, Berci huszonhatodszor feleli, hogy nem. Amikor egész nyárra a nagymamához küldik vidékre, akkor jut eszébe, hogy talán mégis jobb lett volna az angoltábor.
Berci nagymamája nem átlagos nagymama – igaz, kiváló almáspitét süt, és szívesen elcseveg a szomszédban csirkéket tartó Erzsi nénivel, de emellett a kutyáját Wifinek nevezte el, és mindig kapható arra, hogy szupermodern tabletjén új recepteket keressen, vagy az unokájával játsszon online. És Berci rájön, hogy a Minecraft is menő, de ugyanolyan jó focizni, vízicsúszdázni, rajzolni és más, korabeli srácokkal haverkodni – akikkel azért lehet együtt Minecraftozni is.
Igaz Dóra könyve sok mindenre tanítja a felnőtt és gyerek olvasókat, a felelős internethasználattól kezdve a nem-online szabadidő fontosságán át az erőszakmentes konfliktuskezelésig. És emellett egy igazi nyári könyv, tele napsütéssel, strandolással, kutyás csatangolással, és persze egy csodálatos nagymamával.

9. Vadadi Adrienn: Az Örökkön Örökké Fa (10 éves kortól)
f27de2d3-ab8a-4779-9f55-7da412e43164.jpeg
A kilencéves Szille úgy érzi, a családjából senki sem érti meg őt igazán. Apukája sakkvilágbajnokot szeretne belőle nevelni, pedig Szillének nincs kedve sakkozni. Anyukája szinte túlfélti, és nyáron is vastag pulóverben mehet csak ki az udvarra, nehogy megfázzon. Nagymamája pedig mindig a kedvenceit főzi, akkor is, ha a lány most inkább mást enne. Egyedül Imre papával érzi jól magát, akivel elvonulhatnakl a fészerbe, és megbeszélhetnek bármit, ami csak eszükbe jut.
Imre papa mesél Valaholról, arról a világról, ahova a lelkek haláluk után költöznek. Ebben a rózsaszín egű világban senki sem szomorú, fáradt vagy beteg, és mindenki arra készül, hogy újra visszatérjen az emberek közé, és mindent újrakezdjen. A mi világunkat és Valahol világát az Örökkön Örökké Fa köti össze –- Imre papa pedig mindent tud erről a fáról!
Szille egyre inkább érzi, hogy a családjában valamilyen titok lappang. Egy olyan titok, amiről még a nagypapája sem mesél soha, Szille pedig egyre kívülállóbbnak érzi magát a saját családjában. Vajon a családi titkok és problémák győzedelmeskednek, vagy a nagyszülői szeretet?
Vadadi Adrienn könyve olyan komoly témákat dolgoz fel, mint a család, a felejtés, az elengedés, a születés és az elmúlás, ezért tíz éves kortól ajánlott önálló olvasásra. Emellett viszont kiváló családi beszélgetésindító, hiszen mindannyiunkban felmerülhetnek olyan kérdések, amelyeket a legjobb közösen megbeszélni egy barátságos, elfogadó légkörben.

+1: Vadadi Adrienn: Kicsimackó (2-5 éves korig)
kicsimacko_borito_1000px.jpgKicsimackó kedves, rövid – tehát a hamar türelemvesztő háromévesek számára is tökéletes – történetei olyan dolgokat mutatnak be, amik minden óvodással vagy óvoda előtt álló gyerekkel megtörténhetnek. Ilyen például a nagymamához látogatás, mert ki ne unná el magát egy hosszú autóúton, ahol nyomja az ember – vagyis a mackó – fenekét a gyerekülés, és felállni sem lehet. De milyen jó is, amikor végre megérkezünk nagymamához!
Nagymama olyan sok mindent tud mesélni! Például azt is, hogy miért van, hogy Nagymama bundája fehéredik, Kicsimackóé pedig sötétbarna. Vagy hogy a mancsa miért csupa ránc, Kicsimackóé pedig miért szép sima. Vagy hogy miért van, hogy a nagymamamackók szemüveget hordanak, a bocsok pedig nem. De a legjobb, ha varázslatos málnalekvárjáról mesél!
Kicsimackó történeteinek csak egy része mutatja be a kis bocs és nagymamája kapcsolatát, de ezt olyan kedves és gyerekközeli módon teszi, hogy nem maradhatott le a listáról!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek