Ha főzni tanít a cukrász

Szakácskönyvek gyerekes főzőcskézéshez szuper receptekkel

Bagossy Laura nem csak a Pozsonyi Pagony lelkes boltvezetője, hanem hivatásos cukrász is. Mivel tudjuk, hogy profi szinten bonyolít le egy közös sütést-főzést a gyerekekkel, őt kértük meg, hogy szemezgesse ki nekünk a legjobb recepteket, gyerekbarát kiadványokat, hogy, ha nekünk is megjönne a kedvünk (mert a gyerekeknek van bőven), tudjuk, hova érdemes nyúlni.

Bevallom: szenvedélyes szakácskönyvgyűjtő vagyok. Ez az otthoni konyhai tevékenységemmel viszont közel sincs egyenes arányban. Mégis megveszem a legkülönbözőbb főzőcskés kiadványokat, legyen az méretes könyv vagy csak egy tetszetős füzet. Elméletben sokat sütök-főzők, gondolatban rakom egymás mellé az ízeket, és álmodozom hatalmas vendégségekről, ahol aztán isteni étkekkel várom a barátaimat. Aztán olyan is előfordul, hogy tényleg produkálok valamit, de azt komoly kutatómunka előzi meg. Nem csak az elképzelt ízek, hanem a látvány is magával kell ragadjon.

Már gyerekkoromban is volt néhány gyerekeknek szóló szakácskönyvem, amiket rongyosra lapozgattam. Volt néhány étel, amit el is készítettem, és mind a mai napig a repertoáron maradtak. Ma már válogatni lehet a főzés tudományába beavató könyvekből. A Pagonyban is szuper kiadványok vannak. Kezdjük rögtön a saját kiadásúval.

21034.jpg
Végtelen Spagetti jó néhány éve szerepel a boltunk kínálatában, de mit sem vesztett népszerűségéből. Vrábel Kriszta ételválogatásai guszták, trendik, isteniek. A könyv fölött múló időt egyedül csak az mutatja, hogy a könyvben szereplő pagonyos mesehősök közül hiányoznak a legújabbak - a csodaszépen fotózott ételek egy-egy könyvszereplő kedvencének lettek megálmodva. Megtudhatjuk, mi Boribonvagy Bogyó és Babóca elképzelt kedvence. Készíthetünk házi pilóta kekszet, amitől Nanuk, az eszkimó fiú is megnyalná mind a 10 ujját, de Csoda és Kósza számára is találhatunk egy jó kis pizzavariációt. Titkon abban bizakodom, hogy a pagonyos recepteknek lesz folytatása, és meg tudhatjuk belőlük, mit enne szívesen Danny bá vagy Stuart Horten, kifejezetten érdekelne, mi a dacos Szofi vagy a nagy kalandorok, Matyi és Sári kedvencei, és biztos vagyok benne, hogy a Kuflik is nagy ínyencek lehetnek.

Ízelítőt alább találsz, próbáld ki őket és rendeld meg a könyvet, hogy még több finomságot készíthess gyerekekkel, vagy nélkülük:

Villám finomság, nyilván számos előnnyel: lusták, ügyetlenek és gyerekek is elkészíthetik
Mézes puszedli, ha karácsonykor kihagytad...
Eperkrémes bundáskenyér, na ezt mindenkinek meg kell kóstolnia. Tényleg!
Ha nem eszik paradicsomot a gyerek, ezt add neki csodarecept
Sonkás-sajtos croissant, ha hirtelen megéheznétek, vagy ha váratlan vendég jön és (Itt elárulom, hogy a könyvben további oicit macerásabb ám ősi francia hagyomány szerint őrzött croisson receptet is találsz!)
Pilóta keksz (nem csak utazáshoz), hogy te legyél a sztár
Mézes-ropogós csirkecombok, ehhez még indok sem kell :)
Málnás-étcsokoládés sütinyalóka, ha bulit szervezel
Házi zsemle, nyami!
Csokis keksz, csokival és keksszel
Halas spagetti, azoknak, akik eddig nem szerették a halat
Céklás brownie, mert céklaszezon van!
Csoda és Kósza pizzafánkja, igazi rajongóknak
Maszat-szelet igazi csokirajongóknak
Harmonika-krumpli nem csak a látvány kedvéért

25487.jpg
Tavaly jelent meg a Tanulj meg főzni 10 lépésben! című könyv. A kiadó érzékenyen reagált a tévés főzős műsorokból egyre népszerűbb, séf álmokat dédelgető gyerekek igényeire. Vagyis egyszerűen, de annál látványosabban tanít meg a konyhai alaptudományokra. 10 fejezeten keresztül rajzos és leíró segítségekkel tudhatunk meg mindent a reszeléstől a pépesítésen át, az olajban sütés, dinsztelés, forralás, gőzölés, gyúrás, dagasztás tudományáról, miközben a gyerekek szájízének megfelelő receptek elkészítéséhez vezeti a kezünket. Egyszerű, érthető és vagány.

21078.jpg
A legtrendibb jelzőt a Francia Konyha? Gyerekjáték című füzet sorozata érdemelheti ki. Minimális szöveggel, színes rajzok segítségével mennyei étkeket készíthetünk, a francia konyha jegyében. A füzet mindig egy-egy témakör köré rendeződik. Isteni krumplis, tésztásés paradicsomos, sajtosételek leírása mellett választhatunk tortás, csokoládésés kekszes, vagy vaníliásgyűjteményt. Minden füzet 5-5 receptet foglal magába, Pierre-Olivier Lenormand tollából. És ami a legjobb, hogy az ikonokkal lefestett receptek olyan oldalakra kerültek, amiket le lehet törölni, ha összemaszatolnátok alkotás közben!

Fakanalat elő! Szerezd be a sorozatot, ha kicsikkel szeretnél főzni!

26913.jpg
Hasonló műfaj az Anyu és én sütünk és tanulunk című könyv, ami hatalmas, színes fényképek segítségével kelti fel a vágyat egy délutáni sütögetésre. Ebből a szakácskönyvből leginkább nassolni valók kerülnek ki, illetve rengeteg tudomány. Például, hogy mi az élesztő, hogyan működik a kelesztés, hogy mitől lesz omlós egy tészta, és hogy mi történik a sütőben. Lépésről lépésre bemutatják, mikor mit, hogyan kell csinálni, hogy szépséges, színes kekszvirágunk legyen, hogy eljussunk a muffin mennyországba, és hogy az általunk sütött pizzáról vidám fejek nézzenek vissza ránk.

24520.jpg
Svédország imádott mesefigurái a Muminok. A róluk szóló mesekínálat elég szegényes idehaza, szakácskönyvükkiadására azonban volt kapacitás. Mumin mama szakácskönyvében fellelhetők a legnépszerűbb északi ízek. Különböző napszakokra, évszakokra és speciális alkalmakra kínál ötleteket a könyv. Téli estékre például a sötét esték varázsitalát, az almaglögi receptjét írja le, kirándulásra Kószlászbóklász parázson sült halát, születésnapra pedig fahéjas csigát Mumin módra.

A receptek igazi ínyencségek és szülői együttműködéssel ajánlott elkészíteni.

19188.jpg
A mesés szakácskönyv kínálatban akad egy magyar példány is. A népszerű Vacka Rádió sorozat egyik főszereplőjének, Kispupák Zsömlének finomságai kerültek feljegyzésre ugyanis, a Vacka-kóstoló című könyvben. Az egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor zengzetes fantázia nevekkel bíró ételek leírását mesébe ágyazták, így nem csak főzőcskézéshez ajánljuk a könyvet, hanem meseolvasásra is. Gaál Zsuzsa mesekönyvében minden fejezethez tartozik egy recept. És hogy felcsigázzam az olvasókat, csak annyit írok, hogy ebben a könyvben található meg az Álmos hörömpöly, a Pöttyös kalamajka, a Gesztenyés pudlutyka vagy éppen a vasárnapi kütyü elkészítésének titka.