92. Ünnepi Könyvhét

Nagyszerű Pagony- és Tilos az Á- könyvek 2021-ből

Mi nagyszerűen éreztük magunkat a Könyvhéten, reméljük, ti is! Azoknak, akik esetleg lemaradtak volna róla, most összegyűjtöttünk minden Pagony és Tilos az Á újdonságot, amit a Vigadó téren bemutattunk. Az egyszerűség kedvéért nem a megjelenés dátuma szerint rendeztük a könyveket, hanem életkori ajánlás alapján haladtunk az egészen kicsiktől az egészen nagyok felé. Kattints és ismerd meg a legeslegújabb könyveinket!

Könyvek kicsiknek

Pepe a bölcsiben

pepe_a_bolcsiben_borito_1000px.jpgRengeteg gyerekkönyv szól az ovikezdésről és az ovis hétköznapokról. Pedig van egy igen fontos lépcső az ovi előtt: a bölcsi. Vadadi Adrienn legújabb könyvében arra vállalkozott, hogy egy kisfiú, Pepe egy napján keresztül bemutassa ezt a titokzatos világot a legfiatalabb olvasóknak!

A kicsik életének első igazán fontos mérföldköve a bölcsibe szoktatás. Nem véletlen, hogy komoly előkészületek, rengeteg utánajárás és szervezés előzi meg. A szülőktől való elszakadást, szeparációs szorongást jelentősen megkönnyíti, ha a gyerekek tudják, mire számíthatnak, hogyan zajlik egy nap a bölcsiben. Pepe olyan lelkesedéssel mesél a tipikus bölcsődei élethelyzetekről, hogy a kicsik mindenféle esetleges szorongása és félelme elpárolog majd a mesét hallgatva.

A Pepe a bölcsiben tökéletes választás azoknak a szülőknek, akik szeretnék felkészíteni gyereküket a rájuk váró kalandra!

Tudj meg mindent erről a hiánypótló könyvről!

Sári és a mókusok

sari_es_a_mokusok_borito_1000px.jpgMi sem bizonyítja jobban, hogy Berg Judit remek szerző, mint hogy még a mellékszereplői is külön sorozatot érdemelnek! Az évek folyamán annyi izgalmas és érdekes dolog történt a Maszat sorozatból ismert Sárival, hogy a szerző és Agócs Írisz, a Maszat-kötetek illusztrátora úgy döntöttek, róla is érdemes lenne mesélni a bölcsis-ovis korosztálynak. Mára pedig már a sorozat harmadik kötete is megjelent!

A Sári-könyvek a bölcsis és ovis korosztály hétköznapi problémáit segítenek feldolgozni, ezúttal a testvérek közötti veszekedés a téma. Hogyan kezeljük az efféle konfliktusokat, és hogyan lehet a legkönnyebben megbékíteni két dühösködő kisgyereket? Nem állítjuk, hogy ez a könyv örökre véget vet a civakodásnak, de talán segít, hogy nyugodtan, békésen oldjuk meg a problémát.

Ismerd meg Sári, Pötyi baba és Puszi róka legújabb kalandjait!

Sárkányovi - Irány a nagycsoport!

sarkanyovi_irany_a_nagycsoport_borito_1000px.jpgKevés nagyobb kihívás és izgalmasabb változás van a gyerekek életében, mint az iskolába készülés. Az óvoda biztonságának elhagyása egyfelől ijesztő, másfelől mégis alig várjuk! Megjelent Czernák Eszter Sárkányovi sorozatának harmadik része, az Irány a nagycsoport! Az első két kötet után, melyekben megismerkedhettünk a kiscsoport és a középső ovis korosztály mindennapjaival, ebben a részben már az iskolába készülődésé a főszerep, így segítve gyerekeket és szülőket ebben a fontos határátlépésben. De persze a könyv sokkal többet tartogat ennél!

A Sárkányovi történetei varázslatos lények segítségével reflektálnak a nagycsoportos korosztály életének jelentőségteljes pillanataira, miközben fontos értékeket közvetítenek elfogadásról, másságról, kulturális különbségekről, csapatmunkáról, környezetvédelemről, pazarlásról, egyenlőségről.

Ahhoz, hogy a gyerekek sikeresen beilleszkedjenek, közösséget alkossanak, elengedhetetlen a tolerancia és az elfogadás, különösen igaz ez egy iskolaérett ovisra. És persze azért is fontos, mert a közösségi együttélés alappillére. Zoé és barátai a történet végére megtanulják, hogy különbözőségeik éppen hogy előnyt jelentenek egy csapatban.

Kezdd a nagycsoportot a Sárkányovival!

A kuflik és az Akármi

a_kuflik_es_az_akarmi_borito_1000px.jpgMindenkinek ismerős az az érzést, amikor reggel kinéz az ablakon, és nem tudja eldönteni, tél van vagy nyár. Hát, most pontosan ez történik a hét kuflival is! Mielőtt nagyon összevitatkoznának, elmennek a varázsgombákhoz, ahol kiderül, hogy új évszak köszöntött be. Rögtön meg is próbálnak nevet keresni neki: vajon a szörcsönd vagy a langyofagyolán lenne jobb? Persze ha csak simán ősz van, akkor is akad látnivaló az elhagyatott réten – Titusz és Fityirc például kiállításra mennek, hogy megnézzék az Akármit…

A Kuflik esetében megtörténik a csoda: gyerekek, szülők és kritikusok egyaránt lelkesednek a sorozatért! A HUBBY illusztrátori díja után (2016.) idén az Év Gyerekkönyv Írója címet is Dániel András kapta meg a 6 év alatti kategóriában. A Kuflik humora és képi világa is üdítően egyedi. Végre egy sorozat, amiben a szereplők nem attól szerethetőek, hogy tökéletesek! A nevetés szülőnek és gyereknek is garantált!

Olvassátok együtt az új mesekönyvet!

3-5-8 perces mesék izgő-mozgó ovisoknak

3_5_8_perces_mesek_izgo_mozgo_ovisoknak_borito_1000px.jpgAz ovikezdés nemcsak a gyerekeknek nehéz, sokszor a szülőknek is komoly kihívást jelent, ezért nem árt időben ráhangolódni. A 3-5-8 preces mesék izgő-mozgó ovisoknak szuper kiindulási pont lehet az erről való beszélgetéshez, ugyanis az oviba készülők megtudhatják belőle, hogy milyen izgalmas kalandok várnak rájuk!

A szerző külön figyelmet fordított rá, hogy a mesékben megjelenő vicces és izgalmas helyzetekben minden ovis magára ismerhessen. A történetek ráadásul teljes mértékben a mai korhoz igazodnak, életszerű helyzeteket jelenítenek meg, minden megtalálható bennük, ami a mai, modern családokra jellemző. Ezek a mesék nemcsak szórakoztatnak, de közben érzékenyítenek is, észrevétlenül elfogadásra és empátiára nevelnek. Ha már van ovis a családban, vagy most készültök oviba és izgatottan várjátok a kezdést, ezek a mesék sokat megkönnyíthetik, hogy elkzedjetek beszélgetni a témáról.

Tedd kosárba most!

Matyi tigrissel álmodik

matyi_tigrissel_almodik_1000px.jpegÓvodás korban már nem ritka, hogy a gyerekek olyan kérdéseket tesznek fel, melyeken hosszasan el kell gondolkoznunk, hogy megválaszoljuk. Honnan jön a szomorúság, és hogyan múlik el? Miért nem csinál a Jóisten tavaszt, ha egyszer azért imádkozunk? Honnan lehet új nagypapát szerezni, ha valakinek történetesen már nincs? Milyen hosszú egy pillanat?

Bendl Vera mesekönyve nem ad válaszokat, legalábbis nem egyértelműen. De segít a gyerekeknek a kérdések feltételében, a közös gondolkodásban, hiszen Matyi nézőpontjából szólnak a mesék. Nincs felnőtt, mindentudó narrátor, aki nagy okosan megmagyarázza az élet dolgait. De ott van a nyitott, érdeklődő Matyi és legjobb barátja, a tigris, akik egy régen félelmetes, most már kedves kutya segítségével igyekeznek megérteni a világot.

Matyi és a tigris meséi tökéletesen érthetők és befogadhatók az ovisok számára. Hétköznapi eseményeket dolgoznak fel, de Matyi nézőpontjából minden megfejtendő, új és varázslatos. Remek választás olyan gyerekeknek és szülőknek, akik nem ijednek meg azoktól a meséktől, amik nem érnek véget a pontnál. Matyi és a tigris történeteit tovább lehet bontogatni egy-egy hosszú beszélgetésben, és időről időre vissza lehet térni hozzájuk, hogy újabb izgalmas kérdésekre bukkanjunk bennük.

Rendeld meg!

5 éves lettem!

oteves_lettem_borito_1000px.jpgNem mindig tudod, hogy milyen könyvet válassz a különböző korú gyerekeknek? Szeretnéd egyetlen köteten belül megismerni a Pagony legismertebb szerzőit? Nem tudod, hogy Berg Jugit, Gimesi Dóra vagy Dániel András meséi jönnek be leginkább a csemetéknek, de nem szeretnél egyszerre három könyvvel kísérletezni? Ha a fentiek közül bármelyik igaz rád, akkor a Pagony antológiáit pont neked találták ki!

A 3 éves lettem! és a 4 éves lettem! mesegyűjtemények után idén megjelent a sorozat harmadik része is. A ötéves kor már trükkös időszak. A gyerekek még vágynak a mesékre, élvezik a varázslatos világokban való kalandozást, de már egyre inkább felfogják a körülöttük lévő világot, egyre többet értenek az életből is.

Az 5 éves lettem! antológiában egészen összetett meséket is találsz a könnyed, kirándulós, szülinapozós, és fantasztikus történetek mellett. Nem maradnak el a versek sem, a teljesség igénye nélkül Tóth Krisztina, Tandori Dezső és Varró Dániel, strófáit olvashatjátok a kötetben.

Van itt rövid és hosszú, vidám és elgondolkodtató, kalandos és érzékeny olvasnivaló is! Egészen biztos, hogy minden ötéves talál közöttük kedvére valót. Ha pedig megtetszett egy mese vagy egy vers, máris tudod, legközelebb melyik szerzőtől vigyél haza önálló kötetet.

Itt találod a könyvet!

Könyvek nagyoknak

Luca és Máté régi körhintája
luca_es_mate_regi_korhintaja_borito_1000px.jpg
Ki volt Szendrey Júlia azon kívül, hogy Petőfi Sándor felesége? Ki írta az első magyar gyerekkönyvet, és ki volt az első női lapszerkesztő Magyarországon? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatsz Wéber Anikó új meseregényében. A Luca és Máté régi körhintája izgalmas és tanulságos könyv, ami igazi varázskezű anyukákat mutat be. Ezek a történelemkönyvekben mellőzött alakok amellett, hogy szerető otthont teremtettek a gyerekeik számára, hatalmas lépéseket tettek a női egyenjogúságért is. Az ő történetükön keresztül a regény azt üzeni az alsós olvasóknak: merjenek bátran változtatni, felfedezni, megvalósítani önmagukat!

Ha olyan könyvet szeretnél kislányod kezébe adni, ami gyermeki nézőpontból ismerteti meg ezeket a híres női alakokat, ami a barátságot és a támogatást helyezi a házastársi kapcsolat középpontjába, ami bemutatja azt az utat, amit elődeink jártak ki a mai nők számára, és ami elsősorban arról szól, milyen csodálatosak az anyukák, és mennyi mindenre képesek a gyermekeik iránti szeretetből, akkor a Luca és Máté régi körhintája tökéletes választás a számodra.

Itt rendelheted meg!

A kék ajtó titka

a_kek_ajto_titka_borito_1000px.jpgEnnek a történetnek az olvasó a főhőse. Ő döntheti el, hogy merre halad, kivel beszélget, kinek segít, mialatt a történetben bolyong. A kalandkönyv helyszíne az Állatkert, a rejtély kulcsa pedig egy bogaras gyűrű, ami titokzatos módon éppen az olvasóhoz kerül...

Bojti Anna már kétszeresen is bizonyította - a nagysikerű Éjszaka az állatkertben és A Lidércerdő mélyén című kötetekkel -, hogy az olvasás igenis lehet interaktív élmény. A kék ajtó titka ezúttal a kicsit fiatalabb ( 6-12 ) korosztályt szólítja meg. A kalandkönyvekben az olvasó újra és újra választás elé kerül, a történetet pedig az ő döntései alakítják, így lesz valódi hőse, cselekvő részese a kalandnak.

A könyvben az az egyik legizgalmasabb, hogy helyszíne a Budapesti Állatkert, ahol a legtöbb gyerek legalább egyszer megfordult már. Az ismerős helyszínek még valóságosabbá teszik az interaktív élményt. Ha pedig A kék ajtó titka olvasása után látogatnátok el az Állatkertbe, szinte biztos, hogy a kis olvasó megháromszorozott lelkesedéssel fogja felfedezni a könyv helyszíneit.

Kattints ide a könyvért!

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

a_gonosz_torpekommandosok_borito_1000px.jpgSzeretitek a képregényeket és a karikatúrákat? Akkor valószínűleg nem ismeretlen számotokra Marabu. Megjelent az elismert rajzoló legújabb önálló kötete, melyben ezúttal az alsós korosztályt nevetteti meg. A regény a Zseblámpás könyvek sorozat része, tehát olyan fiatal olvasóknak szól, akik már kinőttek a mesékből, de egy több száz oldalas kötet még túl nagy falat lenne nekik.

Marabu fergeteges humorú regénye pörgős, eseményteli és szórakoztatóan abszurd. A nyelvezete könnyen befogadható az alsósok számára, különösen, mivel rengeteg grafikai elem segíti a megértést: a kalandokat a szerző saját illusztrációi teszik még viccesebbé.

Főhősei, Cérna és Dugasz szeretnivalóan komikus alakok, két ötletes, de általában ügyetlen kisiskolás. Mit ad isten, most rajtuk a sor, hogy megmentsék a világot!

Készíts be a takaró alá egy zseblámpát, mert ezt a könyvet nem fogod tudni letenni!

Tedd kosárba!

Állati dumák

allati_dumak_borito_1000px.jpgSzinte minden gyerek imádja az állatokat, és az is egész biztos, hogy nem csak a gyerekeknek jut eszébe időről időre, hogy milyen jó lenne beszélni az állatok nyelvén... Itt egy könyv, ami minden ezzel kapcsolatos kérdésre választ ad! Még azokra is, amiket fel sem tettetek!

Az Állati dumák üdítően vicces nyári olvasmány. Olvasás közben remekül szórakoztok és közben észre sem veszitek, mennyit tanultatok a minket körülvevő állatvilágról! Vibók Ildi már több kötetével bizonyította, hogy a (természet)tudomány, a biológia igenis lehet vicces, és kicsinek-nagynak egyaránt érdekes. Az Állati dumákban is ezt teszi: szórakoztat, nevettet, és közben észre sem vesszük, hogy mennyivel többet tudunk, mint mielőtt leültünk olvasni.

Ha szeretitek az állatokat, a természetet és a biológiát, olvassátok el Vibók Ildi könyvét! Ha pedig még nem szeretitek annyira, akkor is olvassátok el, utána garantáltan kedvet kaptok a témához!

Rendeld meg!

Helló, Héraklész!

hello_heraklesz_borito_1000px.jpegAki még mindig azt gondolja, hogy az antik történelem unalmas, az biztosan nem olvasta Tasnádi István legújabb könyvét... A Helló, Héraklész! egyszerűen lebilincselő! Adott a mitologikus háttér és a félisten híres kalandjai, de a kötet szereplői akár a buszon is szembe jöhetnének belünk. Héraklész a suli menő gyereke, aki a történet kezdetén messze nem a legszimpatikusabb hős. Iphiklész, Héraklész féltestvére, a könyv narrátora a kevésbé népszerű tesó, aki mindig egy kicsit az árnyékban marad, mégis, az ő esze nélkül sehová sem jutna a hős. És persze ott van Eurüsztheusz - Rüszti -, aki kicikizett rajongóból hamar a történet antagonistája lesz.

A regény humora egyszerűen zseniális! Óvatosan pillants bele a gyerek válla fölött, mert könnyen azon kaphatod magad, hogy hangosan nevetsz valamelyik beszóláson, vagy jól eltalált illusztráción!

A történet azonban sokkal több, mint humoros századik feldolgozása Herkules megpróbáltatásainak. A Hello, Héraklész! legalább ennyire szól a modern mozaik családokról, hiszen a címszereplő anyja és nevelőapja házában kezdi a kalandjait, ám később apja, Zeusz, és mostohaanyja, Héra konfliktusa az, ami miatt ki kell állnia a próbatételeket. Központi téma Héraklész és Iphiklész közötti szoros kapcsolat, igazi, testvéri, bajtársi szeretet, amit az sem robbanthat szét, ha a sértett szülők megpróbálják egymás ellen hangolni őket. A kalandok során a két fiú, sőt, még Eurüsztheusz is felnő, végül mind túllépnek a gyerekkori sérelmeken és elismerik, ha az iskolában nem bántak túl jól a másikkal.

Tedd kosárba!

A Hold emlékei

a_hold_emlekei_borito_1000px.jpegA science fiction és a futurisztikus történetek a gyerekirodalomban is ugyanúgy hódítanak, mint a felnőtt könyvekben. Kolozsi László regénye, A Hold emlékei is egy ilyen kötet. A Földön egy különös hullám suhan körbe, amelynek hatására mindenki elveszíti az emlékeit. Szinte mindenki, szerencsére van néhány kivétel, mint például az űrhajós Pedro - Péter -, aki, mert az űrállomáson tartózkodott, kívül esett a hullám hatósugarán, a neurológus, akinek fiatal korában fémlapot kellet a koponyájába műteni, vagy egy kilenc éves kislány, aki épp egy fém szekreterben bújócskázott, mikor a hullám végigsöpört a bolygón. A maroknyi emlékezőn kívül azonban mindenki céltalanul bolyong, a fejükből mintha egy pillanat alatt minden emlék kitörlődött volna, és ez láthatóan mély szomorúságba döntötte őket. Pedro szavaival azért, “Mert az emlékeink nélkül üresek vagyunk. Mert az emlékeink miatt érezzük, hogy jó élni. Mert az emlékek tanítanak meg bennünket átvészelni a nehéz időket. Az emlékek tanítanak meg bennünket arra, hogy nem érdemes hazudni. Az emlékek és a tapasztalatok tanítanak meg arra, hogy jó érzés szeretni.

Pedroék feladata, hogy kiderítsék, mi is történt, és rajtuk múlik, visszatér-e az ismert élet a Föld nevű bolygóra.

A Hold emlékei gyönyörű, lírai történet, egyenesen filozofikusnak is lehetne mondani. Kik és mik vagyunk az emlékeink nélkül? Tudunk-e kapcsolódni, ha nem emlékszünk senkire, akihez kötődtünk valaha?

Abszolút izgalmas, Abszolút elgondolkodtató, Abszolút megható. Igazi Abszolút könyv.

Itt találod a regényt!

Fake!

fake_borito_1000px.jpgAnnamarie BonFake! című kötete Wendy Panders rajzaival 2019-ben jelent meg Amszterdamban, most pedig a magyar olvasók is a kezükbe vehetik. Ha szerinted is fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak kiigazodni a hiteles vagy hiteltelen információforrások, átverések, megvezetések, összeesküvés-elméletek és babonaságok között, sőt bekukkanthassanak a fenti mechanizmusok történelmi és mentális hátterébe, akkor mindenképpen szerezd meg!

A Covid19-járvány meghökkentően látványosan illusztrálta, hogy milyen nehezen boldogulnak akár felnőtt emberek is, ha tájékozódásról, olyan hírek elfogadásáról, megértéséről van szó, amik olyan tudományágakra épülnek, amelyekhez egész egyszerűen nem értenek vagy amelyekről nincs személyes tapasztalásuk. Ha a felnőttek ennyire nem tudnak kiigazodni a világ működésében, akkor mi lehet a fiatalokkal? Az egyre digitalizálódó világban valószínűleg még nehezebb a dolguk.

A Fake! 10-12 éves kortól ajánlott, de a felnőtt olvasó is imádni fogja! Az utazás egyszerre lesz végtelenül érdekes, vicces és megdöbbentő! A szerző szavaival a könyv "védőbeszéd a józan és világos gondolkodás mellett, ezenkívül óda a tudományhoz és a haladáshoz."

Ne hagyd ki!

Tilos az Á-könyvek

Radovár árnyai

radovar_arnyai_borito_1000px.jpgA Radovár árnyai több szempontból is különösen érdekes kötet. Sok mindenhez lehet hasonlítani, többek között az 1984-et és az Éhezők Viadalát is említhetjük, főleg a bezártság, állandó megfigyeltség, kontrollvesztés kapcsán.

Az élet Radovárban első ránézésre több mint kellemesnek tűnik, azonban a mélyben - szó szerint is - rengeteg szenvedés és piszkos titok lappang. Radovár felhőkarcolói ugyanis sokkal inkább hatalmas börtönök, mint otthonok. A szabályok szigorúak: mindenki állandó megfigyelés alatt áll, az épületet elhagyni tilos, és egy pontozásos rendszer alapján juthatnak feljebb a családok a társadalmi ranglétrán.

Jona hamar átlátja ezt a rendszert és egyre nehezebben viseli a szorítását, de a családja előrejutásának érdekében igyekszik kitartani. Arra, hogy nem lehet így élni, akkor döbben rá végleg, amikor megismerkedik a Radovár alatti titkos járatokon át közlekedő Kiliánnal és barátaival, akik az ellenállást képviselik… Az ő bátorságuk és vakmerőségük kell ahhoz, hogy az elnyomó rendszer megroppanjon, és egy boldogabb életnek legalább a lehetősége megteremtődjön.

A regény 12 éves kortól ajánlott.

Tedd kosárba!

Útikalauz a vershez

utikalauz_a_vershez_borito_1000px.jpegItt egy könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni!

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni. Rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak.

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz.Közös gondolkodásra sarkall ahelyett, hogy életrajzi információkkal tömné az olvasó fejét, megérteni segít a költészetet, nem feleltet belőle.

Ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

Rendeld meg!

Kapcsolódó termékek