Ezt hallgasd meg!

Minden héten új beszélgetés a Pagony Podcast csatornáján

Minden szerda este új beszélgetéssel várunk! Hallgasd epizódjainkat Spotify-on, iHearton, JioSaavnon, Deezeren vagy Gaanan! Iratkozz fel csatornánkra a kedvenc podcastmegosztó alkalmazásodban!

Beszélgetni jó. Úgy tűnik, bármekkorákat is fordult velünk a világ az elmúlt két évben, és hiába került az életünk jelentős része a virtuális térbe, ott is kíváncsiak vagyunk a másikra, másokra. És azokra kiváltképp, akik gondolnak valamit a világról, magukról, vannak kérdéseik és válaszaik, kétségeik és állításaik. És érdemes odafigyelni rájuk.

Minden héten szerdán 20.00-kor új tartalommal megjelenő podcast-sorozatunkban két különböző típusú beszélgetés fogja váltani egymást.

Vinczellér Katalin, a Pagony Kiadó iskolai projektjének koordinátora a kortárs magyar gyerek- és kamaszirodalom népszerű szerzőivel és illusztrátoraival beszélget életről és irodalomról, A meséktől a felnövésig című műsorában.

Folytatódik ugyanakkor az Altatás után, elalvás előtt műsorunk, amelyben Hajdu Zsanett állandó vendége továbbra is Szél Dávid pszichológus, a fókusz pedig nem változik: nevelésről, szülőségről beszélgetünk a gyerek- és ifjúsági könyveken keresztül. Az eddig népszerű beszélgetéseket is visszahallgathatjátok podcast formájában, de új témákkal is készülünk, mint hazugság vagy igazmondás a nevelésben és a gyerekkönyvekben, stresszkezelés, szorongás, tanulási zavar, illetve a gyerekek és a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a gyerekek és a klímakatasztrófa, a gyerekek és a halál kapcsolata

Minden adásban olyan fontos kérdésekről lesz szó, amelyek mindannyiunkat feladatok elé állítanak, néha küzdelmesek, de mégis a világban való bennelétünk elengedhetetlen részei. Ahogy a humor és a játékosság is, amely garantáltan jellemzi minden meghívottunkat.

Hallgasd meg eddigi adásainkat! Ha az újabbakra is kíváncsi vagy, görgess le a lejátszási listán, vagy iratkozz fel a csatornánkra a kedvenc podcastmegosztó alkalmazásodban!

2022.02.02. A meséktől a felnövésigSzabó BorbálaMagyarról magyarra fordítás, szerepek és átírások

“Nagyon szeretem Katona Józsefet, mert a sorsunkban hasonlóságokat láttam mindig is: egyrészt hogy neki nem jött be az írás, és ez az egész frusztráció, ami velem is történt, az vele is megtörtént, csak ő végül feladta…”

Szabó Borbála viszont nem adja fel. Sok humorral és (ön)iróniával mesél gyerekkoráról, a traumafeldolgozás építő mivoltáról, írói módszeréről, tanári tapasztalatairól, és a kortárs magyar irodalmi és színházi életről.

2022.02.09. Altatás után, elalvás előtt – Családi minták a gyerekkönyvekben – Miként öröklődnek a családi minták? Hogyan jelennek meg a transzgenerációs helyzetek a gyerekkönyvekben? Mikor, milyen mese hallgatása, könyv olvasása segítheti elő felismeréseket, oldani a ismeretlen eredetű rossz érzéseket? Szél Dávid pszichológussal Hajdu Zsanett beszélget.

2022.02.16. A meséktől a felnövésigBerg JuditKáosz és rend az életben és az írásban

“Nincs olyan író, aki nem saját magát írja.”

"Nekem az írás olyan, mint a szörfösnek a hullám. Ha fel tudsz rá pattanni, akkor iszonyúan hasítasz.”

Berg Judit nemcsak az egyik legnépszerűbb kortárs magyar gyerekkönyvszerző, hanem mindenre kíváncsi, kvantumfizikát olvasó, négy gyereket nevelő, az élet mindennapjait intenzíven megélő hús-vér ember. Mesél a nagy kudarcokról, elakadásokról, felismerésekről és az alkotói folyamat sajátosságairól.

2022.02.23. Altatás után, elalvás előtt – Tolerancia, másság és elfogadás – Hajdu Zsanett Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjével beszélget arról, milyen egy érzékenyítő könyv, van-e létjogosultsága a program könyveknek, miként jelennek meg gyerekek, anyák, apák, nők, férfiak, családok, kicsik és nagyok különböző szerepekben a gyerekkönyvekben?

03.02. A meséktől a felnövésig – Rojik Tamás, a történetfüggő

„Ma különcnek lenni nem is olyan extra.”

„Nagyon erős hitem van abban, hogy az emberiség képes megoldani dolgokat, de abban sokkal kisebb, hogy meg is fogja.”

Rojik Tamás beszél arról, miért Villon a legnagyobb punk a világirodalomban, miért nyomasztja magát a globális ökológiai válságot továbbgondoló disztópiák írásával, miért olvas olyan dolgokat, amiktől émelygést érez. És persze arról hogy mi olyan vonzó és mi kevésbé a tanításban.

2022.03.09.Altatás után, elalvás előtt – A gyerek és a legnagyobb a tabu – Miként beszéljünk vagy ne beszéljünk a gyerekekkel az elmúlásról? Hogyan jelenik meg a halál, veszteség, gyász a gyerek- és ifjúsági könyvekben? Miként lehet partner szülő és gyerek a téma elfogadásában?

03.16. A meséktől a felnövésig: Mészöly Ági – aki ki meri mondani, amit gondol

"Én viszonylag könnyedén tudok beszélni a halálról, de gyorsabban zavarba jövök, ha a szexualitásról kérdeznek."

"Saját magunknak is hatalmas öngyógyító képességünk van, ha hagyjuk."

"A kis herceg a maga bűbájosságával keményen rossz üzeneteket terjesztett."

Mik ezek a "keményen rossz üzenetek"? Ki a felnőtt? Mitől lesz valaki kompetens a saját életében? És hogyan lehet a halálról viszonylag könnyedén beszélni? Mindez, és sok más kérdés, és arra adott nem átlagos válaszok hangzanak el ebben a rendhagyó, különleges beszélgetésben. Ne hagyd ki!

2022.03.23. Altatás után, elalvás előtt – Hogyan (ne) altass el gyereket? –Van-e ideális esti rutin? Milyen egy jó altató könyv? Mi a valódi rendeltetése ennek a rítusnak? A beszélgetésben minden kiderül az alváshoz való kapcsolatunk kialakulásáról.

2022.03.30. Dániel András – Időt kell hagyni a látásra

"A bambulós kisfiúból egy bambulós felnőttet sikerült felépítenem kőkemény munkával."

"Ezek a "Jé, milyen érdekes dolgok" legalább annyira fontosak nekem, mint a sztori."

"A sok látnivalótól már egyre láthatatlanabbak az igazán megnézendő dolgok."

"Én bírom az olyan szereplőket, akik csak úgy éppen arra járnak, és aztán futnak a maguk dolga után."

A bambulás miért fél egészség? És miért tök mindegy, hogy merre megyünk, hová tartunk? Vagy persze mégsem mindegy?
Hogyan lehet valami egyszerre vidám, humoros, szórakoztató, és közben melankolikus, elgondolkodtató és filozofikus?
Dániel András hozzá méltón nem hagyományos módon beszél gyerekkori énjéről, elrontott rajzairól, különös agyműködéséről, a látás fontosságáról, és még sok minden másról. Ne hagyd ki!

2022. 04. 06. Altatás után, elalvás előtt – Pisi, kaki, szobatisztaság 1. rész – Miként kapcsolódnak a gyerekkönyvek és a gyermekpszichológia? Milyen fontos témák, problémák, kérdések, örömök és nehézségek határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennapjait? Témánk a szobatisztaság, ágytisztaság, a fizikai és lelki elengedések kapcsolatai.

2022.04.13. Bojti Anna – Kaland, játék, ijesztgetés

"Keresem az olyan kalandokat, amelyekben el tudok veszni."

"Az állatkert az a hely, ahol teljesen el tudok lazulni. Nagyon inspiratív környezet."

Hogyan lesz valaki építészmérnökből prezi designerségen keresztül játéktervező és sikeres könyvek szerzője?
Hogy fér meg egymással racionalitás és véletlen? Miért nem érdemes rágörcsölni a dolgokra?
Érdemes odafigyelni arra, amit Bojti Anna mond. Ezt hallgasd meg!

2022. 04. 20. Altatás után, elalvás előtt – Pisi, kaki, szobatisztaság 2. rész –Előző beszélgetésünket folytatjuk a szobatisztaság, ágytisztaság, a fizikai és lelki elengedések kapcsolatairól.

2022.04.27. Laboda Kornél – Ami jó, az rossz.

"Merni elbizonytalanodni, merni gyengének lenni, megengedni azt, hogy most nem tudom, mi van."
"Ijesztő belegondolni abba, hogy valójában mennyire nincs kontrollunk az úgynevezett sorsunk felett."

Laboda Kornél rendező, színész, dramaturg, író, és gondolkodó, érzékeny ember. Izgalmas és érdemes belevonódni a világába.

2022. 05. 04. Altatás után, elalvás előtt – témánk az oviból a suliba indulás 1. rész.

Mi kell a gördülékeny iskolakezdéshez? Miket erősíts meg a gyerekedben? Hogyan vértezd fel saját magad a nehézségekre? Mitől lesz valaki "iskolaérett"? A Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzőjének podcast beszélgetéséből minden kiderül!

2022. 05. 11. A meséktől a felnövésig – Wéber Anikó – Az iskola egy külön univerzum

Beszélgetés Wéber Anikóval tanításról, írásról, tanulásról – az iskola falain belül és azon túl is...

"A tanárság teljes embert kíván és az írás is ilyen."
"Az iskola egy külön univerzum. Tanárként és diákként is csak azok vagyunk az iskolában, amit ott meg tudunk mutatni magunkból."
"Az iskola zárt világát nagyon nehéz kinyitni a külvilág felé."
"Nagyon sokkoló volt az az élmény, hogy milyen sok problémájuk van és milyen sok stressz éri a gyerekeket minden nap és milyen sok szorongás van bennük."

2022. 05. 25. Nényei Pál – "Csinálni kell, és kész!"

Akik már ismerik Nényei Pált, nem fognak meglepődni, hogy milyen meglepő dolgokról mesél, akik nem ismerik, azok pedig egy igazán új világot fedezhetnek fel!

"Alapvetően modoros ember vagyok, nagyon erőteljesen valamilyen, amit csinálok."
"Engem meg lehet gyilkolni módszertani konferenciákkal. Halálközeli állapotba kerülök, ha elkezd nekem valaki módszertani előadást tartani."
"A tanárnak mindig van valami sötét terve."
"Az igazi kapcsolatra az emberek között csak a művészet ad lehetőséget."Görgess le a legújabb részekért, vagy iratkozz fel a csatornánkra a kedvenc podcastmegosztó alkalmazásodban!