Vagány apák karácsonyi listája

Válogass a legszuperebb apás könyvek és játékok között!

Megmutatjuk, hogy ünnepelnek az apukák (és bár most sztereotip leszek, egy kicsit azért igaz is:) ), akik mindig kaphatóak egy jó kis heccre, szeretik a vicces meséket olvasni, szórakoztatni a családot, és szívesen játszanak mindig valami izgalmasat. Ebben a szemlében csupa olyan apás könyvet és játékot találsz, amiket érdemes beszerezni az ünnepekre, vagy az egyszerű hétköznapokra!

Könyvek

Palkó és apaEbben a könyvben egy csomó rövid és frappáns, vicces kis történetet olvashatsz, egy igazi apa-fia könyv, ám tapasztalat azt mutatja, hogy a kislányok is imádják. Ezek a történetek bár teljesen hétköznapi helyzetekről szólnak, mégis nagyon különlegesek. Hogy miért? Mert olyan meghitt és otthonos atmoszférát teremtenek, amilyenre minden kisgyerek vágyik. Ráadásul kiderül belőlük, hogy apával is lehet tortát sütni, és jobbnál jobb dolgokat kitalálni. Szerkezetében a Misu, a kisnyuszi-sorozatra hasonlít, csak ebben talán még annál is jobbak a képek. Ha nem hiszed, járj utána, és olvass bele a könyvbe, nézd meg az illusztrációkat, majd ismerd meg a könyvet jobban ebben a cikkben, amiben egy gyakorló apuka mesél arról, miért szereti Susanne Weber történeteit!

2+

Charlei és Lola-sorozat

Ismered Charlei és Lola történeteit? Ha nem, pótold gyorsan a hiányosságot, amíg nem késő! Lauren Child a brit gyerekirodalom sztárja. 25480.jpgNem csoda, meséi a szabad játék és fantázia bibliái, ami nem csak a gyerekeket, hanem minden képzelőerővel megáldott felnőttet is magukkal ragadnak. Charlie a vicces, játékos és türelmes, de már komolyabb báty és határait mindig feszegető Lola, a huncut, minden lében kanál kishúg együtt mindent megoldanak. A Nem vagyok álmos, és nem akarok lefeküdnicímű kötetben Charlie szeretné lefektetni Lolát este, de ez csak úgy megy, ha az uncsi vacsit, fürdést és fogmosást mind Lola fantáziavilágába integrálja, kiszakítja a helyzeteket és új kontextusba helyezi azokat. Így minden csak móka, ám Lolát sem kell félteni, mert a leleményes kislány egy szempillantás alatt úgy forgatja a játék logikáját, hogy megtréfálja a bátyját. A Sohadesoha nem eszem paradicsomot egy könnyed, vicces humorú könyv arról, ha valamit nem szeretünk, de még is meg kell ennünk. Az Egy valami pedig megtanít számolni, ügyesen vásárolni, osztozkodni. Ez a mese is olyan szuper lett, hogy jelölték a British Book Awardsra, megnyerte a Smarties Aranyérmet és a A Kate Greenaway Érmet is. Az izgalmas képi világa szintén csillagos ötös! Bővebben a könyvekkel ittismerkedhetsz!

3+

Tesz-vesz

21098.jpgSzeretsz nyomozni? Vagy csak szereted a szórakoztató, ám jól kifundált kalandos történeteket? Akkor mindenképpen meg kell ismerned a méltán népszerű Tesz-Vesz böngészők ihlette kisebb könyveket, nyomozós kalandokat, amiben Sárlaki és Halmos minden rejtélynek a végére járnak. Rejtélyes eltűnések a hiperszupermarketben. „El sem tudom képzelni, hogyan vihette ki” – nyilatkozta Spann Elemér üzletvezető. Hátborzongató bűntény a Morzsa Pékségben! Vajon sikerül-e a két rettenthetetlen mesterdetektívnek, Sárlakinak és Halmosnak fülön csípnie az elvetemült elkövetőket? Ami igazán lenyűgöz ezekben a mesékben, hogy a dinamikája abszolút mai. Lendületes, fordulatos krimik, amiknek minden mondatára, a rajzok minden apró részletére figyelni kell, ha szuper nyomozók szeretnénk lenni. Mégis nagyon kedvesek és barátságosak. Ez Scarry egyik legnagyobb titka: úgy fenntartani a figyelmet, az izgalmat, hogy közben ez az állapot kifejezetten otthonos.

4+

Morris, a titkos ügynök-sorozat

20102.jpgHa már itt vagyunk a krimiknél, akkor ideje bebizonyítani, hogy a képeskönyvek között is hátborzongatóan izgalmas kalandokat lehet találni! Morris, egy igazi titkosügynök kutya! A szerző és illusztrátor, Jan Brick, gyerekszemmel mesél, és szereplői – még a rafinált főgonosz is - egytől-egyig szerethetőek. A történetek fonalai nem egyenesek, ide-oda vándorolnak időben és térben, ezért nagyon kell figyelni! Fergeteges, abszurd kalandok sorozata, zseniális szóviccekkel, szellemes illusztrációkkal. 21171.jpgDe a legviccesebb mini-kalandregény – igen, ez már igazi regény, fejezetekkel! – a dán Hihetetlen történet az óriási körtéről. Ebben Micó és Sebastian, egy irtó édes cica és egy elefánt indulnak útra a tengereken át egy kivájt bélű óriási körtében, hogy megtalálják a Rejtélyes Szigetet, majd megfejtsék annak titkát. A nagyalakú mesekönyvben óriási, böngészhető rajzok vannak, csupa érdekes részlettel, rengeteg kitalált masina, amiket én eleve imádok, minden jelenethez tartozik kép, egy oldalon persze több is. Így kanyarog történet és kép végig a sok-sok oldalon – több estére és sok-sok alkalomra való nézegetni- és olvasnivaló.

5+

Hihetetlen történet az óriási körtéről

5+

Amikor a nyulak még tudtak repülni

20990.jpgA Pagony Apa mesél-sorozatának egyik legjobb kötete! Milyen jó is az, ha végre apu mesél! Márpedig ha Mici odakuporodik apa mellé a kanapéra, és felhangzik a bűvös mondat: „Régen ez nem így volt...” − akkor kezdődhet a mese. Mici apukájának bármilyen apróságról eszébe jut egy képtelen és vicces történet. A rövid kis esti mesékben hol a nyulak tudnak repülni, hol a víz alatt élnek az emberek, hol icipici családok laknak a virágcserepekben. Ha pedig túlságosan összekuszálódnak a dolgok, akkor gyorsan szólni kell a világjobbítóknak, hogy tegyenek helyre mindent... Ezek a történetek pedig egy olyan nehéz helyzetet is varázslatos egymásra találássá alakítják, mikor egy kislánynak az anyukáját kell egy picit nélkülözni. A vicces, abszurd sztorikat Axel Scheffler, a Graffaló rajzolójának képei teszik még szuperebbé.

5+22003.jpgOti is az apjával él (bár ő nem átmenetileg) együtt, ám ő nem fél semmitől. Sőt, ő az, aki megmenti az egyre nagyobb és nagyobb slamasztikába keveredő apját, aki hiába kiváló szakács, ha nincsenek papírjai, vannak viszont dührohamai, és így egy munkahelyen se marad meg. Lehetne ez egy sötét társadalmi dráma, Annie M.G. Schmidtnek köszönhetően azonban inkább egy igazi roadmovie, kalandokkal vitatkozó, egyéniséggel rendelkező muris állatszereplőkkel, egy végtelenül helyes, okos, és mégis néha gyámoltalan kislánnyal és egy szerető apával. A Pagony vitathatatlanul egyik legjobb könyve. Apáknak, gyerekeknek, felnőtteknek - mindenkinek, hogy tanuljunk egy kis nyitottságot belőle.

Oti megmenti a papáját

7+
24319.jpgEnnek a történetnek a kerete az, hogy apa mesél a fiának. A Bullagária hercege - Tökéletes történetben az apa meséje igazi jutalom, kényeztetés. De nemcsak a hallgatónak: az apa is szörnyen élvezi a fantáziálást, a felmerülő kisebb-nagyobb problémák huszáros átvágását. Amiből adódik elég sok, egyrészt azért, mert Beni, a kisfiú állandóan keresztkérdéseket tesz fel (micsoda név az, hogy Bullagrov? ezt nem most találta ki az apja?), másrészt bár előre lehet tudni, hogy a végén összejönnek a szereplők (hiszen ez egy tökéletes történet), annyi megoldhatatlannak tűnő bonyodalom van, amit ügyességgel, ésszel meg kell oldani, annyi csavar, hogy lerágjuk az összes körmünk, mire tényleg összejönnek. Bár minden apuka ennyit mesélne, és ilyen jókat! Olvassátok együtt Bullagária hercegének meséjét! 

Bullagária hercege - Tökéletes történet

5+

Ördögbőr grófja - rettentő kalózmesék

21666.jpgA másik tipikus apa a fiának mesél könyv az Ördögbőr grófja: van egy apuka és egy kisfiú, akik este egy rövid párbeszéddel vezetik fel az esti mesét. Itt mindig kiderül az adott kontextus, ami párbeszédbe lép atörténettel. Vérbeli tengerimedvék komisz nyelvezetén íródott a mese: tele humorral. Burjánzik a szövegben a szóvicc, remekül keveri, tükrözi egymásra a különböző nyelvi rétegeket, stílusokat: a kalóz-szlenget, a hajózási szakkifejezésekkel, a gyermeknyelvet, a felnőttek irodalmi és köznyelvi elemeit, ami végül valami egészen sajátos játékot tesz lehetővé, sőt, azt kell mondjam, ez a vegyes-színes nyelvi alapállapot a mese mozgatója, minden mesei történés és humor eredete. Az első mese pedig megadja a további történetek keretét, Kiskartács kapitánnyal kezdődik és az általa felépített fregattal végződig a szöveg. Ennél többet erről nem mondunk, mert ez az egész legszebb része. A második mesében egyszer csak felbukkan Ördögbőr grófja, a hírhedt kalóz, és beindul a történet akciódús része. A kedvencünk, amikor megjelenik a nyakkendős ellenőr cápa a kalózszabályzat betartatása végett, meg persze, mert szeret büntetést kiszabni. Szerencsére a helyzetkomikum ebből is kivágja a Ferihajó martalócait. És amellett, hogy ennyire kalandosak, és ennyire viccesek ezek a mesék, még mélységük is van. Egészen finoman tematizálódik benne az irigység, lustaság, hatalom-, hon- és szeretteink utáni vágy. Öröm felolvasni minden sorát! 

7+

Stuart Horten mágikus masinái

25074.jpgMindannyian jól tudjuk, hogy egy könyvet nem szabad a borítója alapján megítélni, de Lissa Evans kötetével kapcsolatban nyugodtan kivételt tehetünk, hiszen a gyönyörű borító egy rendkívül fordulatos és pörgős sztorit takar. A történet teljesen hétköznapian indul: Stuart Horten és családja új városba költöznek, aminek a tízéves fiú egyáltalán nem örül. Ráadásul pont nyár elején, amikor amúgy sem lehet semmit sem csinálni! Azonban Stuart egyre többet tud meg a nagybátyja, a hivatásos bűvész Tony titokzatos körülmények között megsemmisült műhelyéről. Megkezdődik a nyomozás, és persze ezzel együtt a veszélyes kalandok is... A könyvről itt tudhatsz meg többet, ha pedig szeretnél beleolvasni, ide kattints!

10+

A rettentő görög vitéz

18773.jpgÍme egy régi klasszikus új köntösben: az ifjú Thészeusz vándorlását meséli újra, küzdelmeit különféle útonállókkal és szörnyetegekkel, így a bunkós emberrel, a fenyőhajlítóval vagy éppen az alvilági kocával – egészen az Ariadnéval való találkozásig és a Minótaurosz legyőzéséig. A mese tehát régi, de a szöveg nagyon is friss – a nyelv, a forma, a szemléletmód új, modern és groteszk, sőt, szemtelen és pimasz, mint maga Thészeusz, az ifjú hős, a tizenéves durrbele kamasz. Baranyai (b) András görög vázarajzokat idéző grafikái tökéletesen egészítik ki Zalán Tibor mesejátékát, hasonlóan keveredik bennük hagyományos és modern, mint magában a szövegben. AStúdió K Színház többszörösen díjnyertes bábelőadásának könyvváltozata, a szerzővel az interjúnkat itttalálod!

6+

Kepler62-sorozat

25900.jpg
Timo Parvela az egyik legnépszerűbb gyerekkönyves személyiség. Történetei már nem csak a kicsiknek, hanem a nagyobbaknak, iskolásoknak is szólnak. Főleg a Kepler62-sorozat. Ez a könyv úgy szippantja be az olvasót, ahogy a Kepler62 nevezetű számítógépes játék Arit és Jonit. Itt az ideje tisztázni: mi is a Kepler62? Játék? Könyv? Esetleg még valami? Járjunk utána! A Kepler62 a világ legizgalmasabb és legtitokzatosabb játéka, amelyre minden gyerek vágyik abban a futurisztikus világban, amelyben Ari és Joni, a két testvér anyukájával él, ám többnyire inkább egyedül. Itt a gyümölcs és a „rendes” élelmiszer ritkaságszámba megy, mindig mindenki kukoricát eszik. Ezen a helyen nemcsak felnőttek dolgoznak, hanem felturbózott gondolkodású gyerekek is. A kormány pedig mindenkinek a barátja. Ebből a fullasztó és unalmas helyzetből nyújthat állítólag kiutat A játék.De hogyan szabadíthat ki a való világból egy virtuális játék? Eljuttathat egy új, szebb és jobb otthonba? Lehetséges ez egyáltalán? Ha érdekel, hogyan csöppen egy életre szóló kalandba két fiatal srác, kezdj bele a Kepler62 sorozatba! Ismerd meg ezt az izgalmakkal teli világot! Ha többet szeretnél tudni a könyv cselekményéről, kattints ide!

8+

Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története

23661.jpgTorben Kuhlmann diplomamunkája, a Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története 2012-ben született, és éppen olyan elsöprő siker lett a sorsa, mint főhősének: 2014-re meghozta számára a legszebb gyerekkönyv díját Németországban. Ez a könyv, bár a történet ovisoknak is megélhető, és szerethető lehet, képi világából kifolyólag inkább a kisiskolás olvasóközönséget célozza meg. Nagyszerű olvasmány, rövid szövegekkel, tiszta mondatokkal, és lehengerlő grafikákkal. A lelkesedés és kitartás könyve ez, hit a tenni tudásban, amit ifj. Charles Augustus Lindbergh, amerikai pilóta hőstette ihletett, aki 1927-ben leszállás nélkül teljesen egyedül elrepült New Yorkból Párizsba. A történetben, amit Várnai Péter kifinomult magyarításában olvashatunk, Lindbergh egy kisegér, aki teljesen egyedül maradt. Míg a könyvtárban bújta az emberek könyveit, az összes többi egér eltűnt. Lindbergh biztosra vette, hogy az új egérfogók űzték el a barátait, és nem mehettek máshova, mint abba az országba, ahol egy hatalmas szobor üdvözöl minden érkezőt. Így nem marad más választása, mint megépíteni egy gépet, amivel átrepülhet az óceánon. Egyértelmű, hogy a könyvet Kuhlmann grafikái abszolút elviszik a hátukon, bár az útra kelés, repülés, az ismeretlennel, a kitartás határaival való szembenézés bőven kínál az olvasónak – lévén szó akár gyerekről, akár felnőttről - kibontogatni valót.

7+26574.jpgVégre új csoda a Világlátószerzőitől! Na ez az a könyv, amin egy percet sem gondolkoztam, egyből meg kellett szereznem magamnak! A Világlátóról már biztos hallottál, ez az a gyönyörű lengyel tépképkönyv, ami óriási sikert aratott tavaly, gyakorlatilag pillanatok alatt elfogyott. Nem is csoda! Amellett, hogy hihetetlen szépen van megrajzolva, megannyi érdekesebbnél érdekesebb titkot rejteget. A Föld alatt / Víz alatt megint egy páratlanul izgalmas utazásra hív. Bekukkanthatsz a föld alatti üregekbe, leereszkedhetsz a világ legmélyebb bányájába, vagy találkozhatsz rekordokat felállító búvárokkal, mesésen tarka halakkal, különös mélytengeri teremtményekkel és felfedezheted a Titanic roncsait is. vAz okos és könnyen érthető magyarázatok melletti hatalmas illusztrációk és részletgazdag ábrák egyre mélyebbre és mélyebbre hívnak, egészen a Föld forró magjáig. A népszerű lengyel illusztrátor-házaspár - akárcsak a korábbi sikerkönyvben, a Világlátóban - ebben a kötetben is azt tartotta szem előtt, hogy a gyönyörűen és sok humorral megrajzolt oldalak elvarázsolják az olvasókat, és közben felfedezzék világunk megannyi rejtett szépségét.

Föld alatt / Víz alatt

Játékok21784.jpgJól jönne egy igazi apás-szerelős játék? És ha járgány is egyben? Ezt nézd! Toro Bill ajánlott minden munkagépimádó lurkónak, hiszen fantasztikus szállítóeszközöket, úthengert, darut, hókotrót, billenőplatós teherautót, és még számtalan más eszközt, járművet lehet összeszerelni az adott alkatrészekből. Garantált az önfeledt szórakozás, közben fejlődik a kézügyesség, javul a koncentráció, és szárnyat kap a képzelet. A legszebb karácsonyi ajándék, amitől minden gyerek elájul!

Zooblock - Dózer (szerelhető) - Toro Bill

4+
Két kis dinó a világ körül26166.jpgA Két kis dinó a világ körül elkalauzolja a játékosokat az eddig megjelent négy történet helyszíneire. A zsírkréta korba, a középkorba, a mai Budapestre és Krétára. A játékosok mind egy bábut irányítanak, és a közös cél, hogy mind a négy helyszínen végigérjetek. Hogy sikerrel járjatok, le kell küzdenetek a raptort, a vicsorgó macskát, a lovagot és a Minotauruszt. Ehhez azonban együttműködésre lesz szükség, miközben a játék megdolgoztatja a kombinációs készséget és a memóriát is! Ha szerettétek a meséket, ez nagy élmény lesz, hiszen Kőszeghy Csilla rajzai felelevenítik az ismerős szereplőket, történteket, de akkor is megéri kipróbálni, ha még nem találkoztatok Trikóval és Nyammal, mert a játék akár a történetektől függetlenül is szuper. Igazi, csavaros apás játék!

Góóól! kártyajáték

25654.jpgBár már bőven vége az EB-nek, a foci egyszerűen megunhatatlan! Ha szeretnétek nosztalgiázni, vagy igazi focis hangulatot teremteni, akkor vegyétek elő a Góóól!-t, ami mindig fantasztikus! 5-99 éves korig megunhatatlan partijáték, amit az egész család imádni fog! Ráadásul 3 teljesen különböző játékot találsz egy dobozban! Vicces grafikák (Baranyai (b) András), logika, blöff, szerencse... Pont, mint a sport! Kattints ide a játékszabályért és ismertetőért!

5+23205.jpgSzeretnéd megismerni az egész világot? Most egy csodaszép óriás, mágneses kirakóval hívunk téged egy mesebeli útra, hogy megismerd a Föld összes országát! A 82 darabos mágneses puzzle segítségével megismerheted az egész világot, az összes kontinenst, országokat, fővárosokat és az ott élő állatokat. Legyen a gyerekszoba dísze! Igazi ünnepi játék felfedezőknek!

A világ - óriás mágneses puzzle

7+
26600.jpgApa is dekoráljon! Ráadásul kész fali matricákkal nem is lesz olyan nehéz, és elszúrni sem nagyon lehet! A Djeco meseszép repülő járműves falmatricája egyszerűen gyönyörű, és nem csak a fiús gyerekszobákba ajánljuk, hanem a lányoknak is! Utazz nap mint nap varázslatos masinákkal! (Ha nekik valami csajosra vágysz, kattints ide!) A matricák a szilikon bevonatuknak köszönhetően könnyedén áthelyezhetők egyik falról a másikra, így bármikor megújítható, felfrissíthető a gyerekszoba.

Falmatrica - Járművek

Thinkfun20370.jpgA Thinkfun a legjobb logikai játékokat, fejtörőket gyártó kiadó, amik sokszor nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvencei is. Emlékszel az autósjátékra, a béka ugratósra, vagy a süteményesre? A régi kalsszikusok után most szuper újdonságokkal, átmozgatós partijátékokkal és még sokkal nehezebb logikai feladványokkal rukkolt elő a gyártó. Kattints a cikkre és ismerd meg az összes Thinkfun újdonságot!

Dr. Eureka

26357.jpgA Dr. Eureka minden tudósjelölt agyát meg fogja mozgatni: A játék célja, hogy mindenki mást megelőzve a leghamarabb töltsük meg a saját kémcsöveinket, de nem akárhogy: a feladatkártyákon megadott sorrend szerint kell addig öntögetnünk egyikből a másikba, amíg meg nem kapjuk a megfelelő vegyületet. Ehhez egyszerre lesz szükséged ügyességre és a logikádra. A szülőknek nem kell megijedniük, az alkotóelemek nagyjából 2 cm átmérőjű színes goyóbisok, így garantáltan nem fog lángra kapni a nappaliszőnyeg a nagy vegyészkedésben. Nem csak a gyerekek, de az egész család számára kihívás lehet ez a játék, mi legalábbis nagyon élveztük.

6+

Terra

26363.jpgTe is szoktál olyan különös dolgokon gondolkozni, mint például, hogy mekkora a legkisebb sziget, milyen magas a gízai piramis vagy éppen, hogy vajon hány szobor található a Húsvét-szigeteken. Ha úgy érzed, ezekre a kérdésekre bátran tippelnél, akkor ezt a társast egyenesen neked találták ki, hiszen a játéknak az a célja, hogy a rengeteg érdekes adatot megpróbáld a többi játékosnál pontosabban megsaccolni a kockáid segítségével. Ha bizonytalan vagy, több tippet is tehetsz egyszerre, de vigyázz: ha nagyon mellélősz, elveszíted a kockádat! Nem csak izgalmas és szórakoztató, de ráadásul rengeteg új információ birtokába juthatsz!

10+

Kapcsolódó termékek